Popravila in čiščenje prenosnih računalnikov

Razlogi za okvare

Z večjim razmahom in cenovno dostopnostjo prenosnikov so tudi večje potrebe po servisu teh računalnikov. Servis prenosnih računalnikov je precej bolj zahteven kot servis namiznih. Nekateri lastniki so to preizkusili že na svoji koži. Včasih nam kdo prinese prenosni računalnik po delih v vrečki, ker ga ne zna nazaj sestaviti. Pogosto se zgodi, da kdo da računalnik sosedu za brisanje virusa, potem pa ugotovi, da je ostal brez vseh dokumentov in fotografij večletnega obdobja.

Servis prenosnikov (laptop, notebook)

Prenosne računalnike uporabniki še zelo pogosto imenujejo s tujko laptop ali notebook. Prenosni računalniki so bolj podvrženi okvaram kot namizni. Za to je več razlogov. Prenosniki imajo:
• večje število komponent na manjšem prostoru
• komponente opravljajo po več funkcij in so zato bolj obremenjene
• manj je prostora za hlajenje
• zaradi prenašanja so pogostejše poškodbe ohišja, ekrana in diska
• pogoste so okvare zaradi politja s pijačo ali drugo tekočino

Servis prenosnih računalnikov je precej bolj zahteven kot servis namiznih. Prenosni računalniki so tudi bolj podvrženi okvaram kot namizni.

Popravila prenosnikov (notebook ali laptop računalnikov) so običajno dražja od popravil namiznih. Pri prenosnih računalnikih je večina funkcij združenih na osnovni (matični) plošči. Zato so tudi zelo pogoste okvare osnovnih plošč. Popravila so ob takih okvarah praviloma dražja. Pogoste so tudi okvare na disku in ekranu (display).

Zaradi zgoraj navedenih razlogov uporabniki želijo servis, ki bo hitro in zanesljivo rešil njihov problem.

Servisa prenosnikov se sme lotiti samo dobro usposobljen serviser.

Servis prenosnika

Možnost popravila prenosnikov

Ob okvarah osnovne plošče običajno servis prenosnikov (tudi večina pooblaščenih), osnovno ploščo samo zamenja. Takšen servis prenosnih računalnikov je bistveno dražji od popravila. Pri nas imamo tudi servis osnovnih plošč. Cene popravil matične plošče za notebook (laptop) računalnike so običajno 170 do 200 €. Popravila osvetlitve ekrana so lahko tudi cenejša od 100 €.
Omenili smo že, da je pri prenosnikih zelo pogosta okvara ali razbitje ekrana (LCD zaslona). Ker so cene notebook ekranov dokaj visoke, se pogosto pojavlja vprašanje ekonomičnosti popravila. Zato smo poiskali tuje dobavitelje, ki nam ekrane za prenosnike dobavijo v nekaj dneh in po ugodnih cenah.

Rezervne dele kupujemo pri zanesljivih dobaviteljih, večinoma pri domačih in tujih pooblaščenih servisih in prodajalcih in po čimbolj ugodnih cenah.

Nekatere stranke ob dražjih okvarah prenosnik raje zamenjajo. Dobro se je zavedati, da je treba stroškom novega računalnika prišteti še stroške programske opreme in instalacije programov. Ob takih odločitvah stranki lahko skopiramo podatke na nov prenosnik in po želji instaliramo kupljene programe.

Postopki ob okvari in čiščenje prenosnih računalnikov (laptop, notebook)

V primeru okvare nas stranka lahko kontaktira preko elektronske pošte, spletnega obrazca ali po telefonu. Za nekatere okvare lahko že na osnovi simptomov ocenimo razlog za okvaro in okvirne stroške popravila notebook računalnika. Kadar tega ne moremo, nam stranka prinese ali pošlje prenosnik v pregled. Na osnovi pregleda lahko dovolj natančno ocenimo stroške servisa za dokončno popravilo. Stroški pregleda, ki jih stranka plača v vsakem primeru, so 45,75 €, kadar gre za okvaro strojne opreme (hardware), in 22,88 €, kadar je okvara programske narave (software – virusi, napake v instalaciji operacijskega sistema).

Čiščenje prenosnikov

V mnogih primerih težave odpravi čiščenje prenosnikov. Kako vemo, da je prenosnik potreben čiščenja? Najpogostejši simptomi so:
· počasno delovanje,
· blokade (zmrzovanje) programov,
· sporočila o napakah v nekaterih programih,
· glasen ventilator notebooka
· topel zrak, ki piha pri straneh iz prenosnika,
· topla tipkovnica ali ohišje.
Vse navedeno so znaki za alarm.

Nekateri uporabniki poskušajo probleme pregrevanja rešiti z dodatnim ventilatorjem pod prenosnikom. Žal ta le kratkotrajno lahko izboljša delovanje. Edina dolgoročno prava rešitev je čiščenje prenosnika.

Temeljito čiščenje zelo ozkih kanalov za dovod hladilnega zraka ni mogoče samo s sesalnikom, brez podiranja, niti s komprimiranim zrakom. Treba je očistiti tudi prah s komponent in zamenjati hladilno pasto na procesorju in drugih kompleksnih čipih. Za čiščenje prenosnikov zaračunamo eno uro dela, to je 45,75 EUR.

Nikakor ni dobro predolgo odlašati s čiščenjem. Svetujemo, da prenosnik prinesete v servis že ob prvih simptomih. Ob nadaljnji uporabi lahko zaradi pregrevanja pride do težjih okvar komponent (predvsem kompleksnih čipov), kar bistveno poveča stroške za servis prenosnika.

Čiščenje prenosnikov priporočamo na eno do tri leta. To je odvisno od pogostosti in dolžine uporabe in od okolja (prah, vlaga, cigaretni dim).

Čiščenje prenosnika po politju s pijačo ali kakšno drugo tekočino je še zahtevnejše. Nekatere pijače so tako agresivne, da že v nekaj dneh nepopravljivo poškodujejo povezave na vezju. V takem primeru je potrebna menjava osnovne plošče laptopa.

Če se polije prenosni računalnik s kakršnokoli tekočino priporočamo, da takoj odklopite prenosnik iz omrežja in izvlečete baterijo, nato pa ga čim prej pripeljete v računalniški servis na ustrezno čiščenje.

Imamo servis prenosnih računalnikov blagovnih znamk HP, Acer, Asus, Lenovo, IBM, Toshiba, Dell, Fujitsu, FSC, Samsung, Sony, IPC in tudi proizvajalcev.

Servis računalnikov Apple Macbook

V našem podjetju popravljamo tudi okvare strojne opreme (hardware) pri računalnikih Macbook.

Pokličite nas, lahko vam pomagamo že po telefonu. Na vsa vaša vprašanja bomo odgovorili tudi, če nam jih pošljete po elektronski pošti, izpolnite obrazec ali pokličete na tel: +386 (0)4 58-36-444, tel: +386 (0)41 63-80-66.