Odstranjevanje računalniških virusov, inštalacija protivirusnih programov in zaščita računalnikov pred vdori

Računalniški virusi so nadloga, ki se ji nihče ne more izogniti. Računalniški virus lahko povzroči večjo ali manjšo škodo. Lahko popolnoma onemogoči delovanje računalnika, izbriše podatke ali pa samo upočasnjuje delovanje in izpisuje na ekran nepričakovana sporočila.

Pomembno je, kakšno čiščenje virusov izberemo. Večino računalniških virusov (cca. 70%) se da odstraniti z ustreznim protivirusnim programom. Pri drugih (cca. 20%) je treba obnavljati kakšne sistemske datoteke. Sorazmerno redki so računalniški virusi, ki zahtevajo ponovno nalaganje Windows in drugih programov (cca. 10%). Velika večina računalniških virusov se tako da odpraviti z 1 – 1,5 ure vloženega dela.

Različni domači mojstri in sosedje pogosto za brisanje računalniškega virusa pobrišejo kar cel disk in na novo naložijo Windows. Res so s tem pobrisali tudi viruse, uporabnik pa v takem primeru ostane brez vseh podatkov, dokumentov in fotografij. Ko pride vprašat v servis, je običajno že prepozno.

Čiščenje računalniških virusov in učinkovita protivirusna zaščita sta pomemben del računalniškega servisa.

Čiščenje virusov

V tistih primerih, ko je potrebno ponovno nalaganje Windows, pri nas presnamemo podatke, dokumente in fotografije na drug disk. Po opravljeni instalaciji jih vrnemo na svoje mesto. Sicer pa instalacija Windows in vseh programov zahteva kar nekaj ur dela serviserja.

Po brisanju računalniških virusov se s stranko pogovorimo, kako bolje zaščititi računalnik pred virusi. Lahko instaliramo brezplačni Microsoft protivirusni program Windows defender, če je uporabnik do njega upravičen. Boljšo zaščito pa nudi protivrusni program ESET Internet security ali F-secure, ki ju instaliramo pri nas, če se stranka odloči za nakup licence.

Virusi tipa Cryptlocker

Virusi tipa Cryptlocker so še posebno hudi, ker ne prizadanejo samo računalnika in operacijskega sistema, ampak podatke na vseh priključenih trdih diskih, ključkih in zunanjih diskih, ki so bili v času kodiranja vključeni. Ti virusi pa se še vedno širijo, pojavljajo v novih oblikah in z novimi imeni.

V letošnjem letu smo imeli že nekaj primerov okužb s temi virusi. Strankam je virus zakodiral vse dokumente. Zato se nam zdi pomembno, da stranke obvestimo o posledicah teh virusov in o možnostih zaščite pred njimi.

Virusi tipa Cryptolocker se večinoma prenašajo s priponkami elektronskih pošt ali sporočil na Facebooku. Priponke imajo ponavadi končnico .ZIP. Sporočila se samodejno razpošljejo z okuženega računalnika. Če nam sporočilo pošilja sorodnik ali dober znanec, večkrat brez pomisleka kliknemo na priponko in s tem okužimo računalnik.

Virus po okužbi v nekaj urah zakodira vse Word in Excel dokumente (tipov DOC, DOCX, XLS, XLSX), slike (JPG), arhivske datoteke (ZIP), certifikate in druge dokumente. Ko virus svoje delo konča, nas obvesti, da so dokumenti zakodirani. Od nas zahteva odkupnino v BitCoinih v višini 500$ ali še precej več. Plačati moramo nekaj dneh za odkodiranje. Po izteku tega časa se znesek odkupnine še poveča.

Če dokumentov nimamo arhiviranih, potem smo mogoče pripravljeni plačat odkupnino, pa še dodatne stroške za opravljeno delo pri plačilu preko interneta, pošiljanju kriptiranih dokumentov in ponovnem nameščanju očiščenih. Mnogim uporabnikom pa je znesek previsok in se sprijaznijo z izgubo dokumentov in fotografij.

Dobra novica je, da so se za nekatere vrste kriptiranih datotek že odkrili načini dekodiranja. Žal pa to ne deluje pri vseh virusih. Seveda pa je bolje, da se vsem tem težavam vnaprej izognemo.

In kako se izognemo posledicam okužb z virusi tipa Cryptlocker? Najpomembnejši dejavniki so, da:

  1. Uporabljamo zanesljiv protivirusni program.
  2. Ne klikamo priponk v sporočilih, še posebej, če so te tipa ZIP ali EXE, tudi, če jih dobimo od ljudi, na katere se lahko zanesemo.
  3. 3. Redno arhiviramo vse dokumente, slike in druge datoteke s podatki na zunanji disk, ki ni stalno priključen na računalnik ampak  ga priklapljamo samo za potrebe arhiviranja.

Preverite, če imate vse pomembne dokumente in fotografije varno arhivirane!

Pokličite nas, če sumite, da je vaš računalnik okužen z računalniškim virusom. Na vaša vprašanja bomo odgovorili tudi, če nam jih pošljete po elektronski pošti, izpolnite obrazec ali pokličete na tel: +386 (0)4 58-36-444, tel: +386 (0)41 63-80-66.