Čiščenje prenosnikov

Mnoge težave s prenosnimi računalniki lahko odpravi čiščenje prenosnikov. Kako vemo, da je prenosnik potreben čiščenja? Najpogostejši simptomi so:

  • počasno delovanje,
  • blokade (zmrzovanje) programov,
  • sporočila o napakah v nekaterih programih,
  • glasen ventilator prenosnika,
  • pregrevanje laptopa - topel zrak, ki piha pri straneh iz prenosnika,
  • topla tipkovnica ali ohišje.

Nekateri uporabniki poskušajo probleme pregrevanja rešiti z dodatnim ventilatorjem pod prenosnikom. Žal ta le kratkotrajno lahko izboljša delovanje. Edina dolgoročno prava rešitev je, da odnesemo prenosni računalnik v računalniški servis na čiščenje prenosnika.

Temeljito čiščenje zelo ozkih kanalov za dovod hladilnega zraka ni mogoče samo s komprimiranim zrakom niti s sesalnikom brez podiranja. Treba je očistiti tudi prah s komponent in zamenjati hladilno pasto na procesorju in drugih kompleksnih čipih. Cena za čiščenje prenosnika je 48,80 €.

Nikakor ni dobro predolgo odlašati s čiščenjem prenosnika. Svetujemo, da prenosnik prinesete v servis že ob prvih simptomih. Ob nadaljnji uporabi lahko pride zaradi pregrevanja do težjih okvar komponent (predvsem kompleksnih čipov), kar bistveno poveča ceno za servis prenosnika.

 

Čiščenje prenosnikov priporočamo na eno do tri leta. To je odvisno od pogostosti in dolžine uporabe in od okolja (prah, vlaga, cigaretni dim, domači ljubljenčki).

Čiščenje prenosnika po politju s pijačo ali kakšno drugo tekočino je še zahtevnejše. Nekatere pijače so tako agresivne, da že v nekaj dneh nepopravljivo poškodujejo povezave na vezju. V takem primeru je potrebna menjava osnovne plošče laptopa.

Če se polije prenosni računalnik s kakršnokoli tekočino priporočamo, da takoj odklopite prenosnik iz omrežja in izvlečete baterijo, nato pa ga čim prej pripeljete v računalniški servis na ustrezno čiščenje.

Imamo servis prenosnih računalnikov blagovnih znamk HP, Asus, Acer, Lenovo, IBM, Toshiba, Dell, Fujitsu, FSC, Samsung, Sony, IPC in drugih proizvajalcev.

Čiščenje prenosnikov

Pokličite nas, kadar se vam pregreva prenosnik! Informacije o nadalnjih korakih vam bomo dali že po telefonu. Na vsa vaša vprašanja bomo odgovorili tudi, če nam jih pošljete po elektronski pošti, izpolnite obrazec ali pokličete na tel: +386 (0)4 58-36-444, tel: +386 (0)41 63-80-66.