Ponovno z vami

Po zaprtju servisa zaradi bolezni, smo vam sedaj ponovno na voljo s svojimi storitvami.

Zaradi vladnega močno zaostrenega preverjanja PCT so sicer vhodna vrata zaklenjena. Stranke prosimo, da potrkajo ali pokličejo na telefon (04) 58-36-444 ali (04) 58-61-444. Po preverjanju PCT in osebnega dokumenta boste lahko vstopili. Število strank je omejeno na 1.

Hvala za razumevanje!

Skrb za prenosni računalnik

Pri uporabi prenosnih računalnikov lahko sami preprečimo določene okvare, zato bodimo pozorni na nekatere napake.

Zelo pogoste so okvare prenosnikov zaradi politja s pijačo. Skodelica kave, kozarec soka ali vode ne sodijo k prenosnemu računalniku. Tekočina se lahko nehote polije po tipkovnici. Zaradi tega tipkovnica popolnoma odpove ali pa ne primejo nekatere tipke. Pri nekaterih starejših računalnikih vam žal tudi  računalniški servis ne bo mogel tipkovnice popraviti ali zamenjati. Pogosto tekočina prodre tudi v sam prenosnik in povzroči težje okvare osnovne plošče. Še posebej sokovi in alkoholne pijače so tako agresivni, da tudi popravilo osnovne plošče ni možno. Zato držimo tekočino vedno dovolj proč od prenosnega računalnika!

Pogosto so okvare posledica mehanskih udarcev. Zaradi teh mora računalniški servis mnogim prenosnim računalnikom zamenjati ekran. Ekran lahko poči zaradi udarca, padca ali če pod njim pozabimo kakšen predmet, ko računalnik zapiramo. Zato bodimo pozorni na takšne malenkosti, ker je menjava ekrana precejšnji strošek.

Tudi disk se lahko pokvari zaradi padca, udarca ali tresljajev. Pri okvari diska je najhujša posledica poleg stroška za zamenjavo diska izguba vseh podatkov na disku. Njihovo reševanje je zelo drago, če nam podatki res veliko pomenijo. Novejši prenosniki imajo na srečo SSD diske namesto mehanskih. SSD diski niso občutljivi na tresljaje.

Kadar prenosni računalnik uporabljamo na deki, postelji ali debelejšem prtu, tudi to lahko povzroči okvaro. Tkanina zapre reže za dovod hladilnega zraka. Pregrevati se začne procesor in ostale komponente. Računalnik se najprej upočasni, potem pa lahko odpovejo čipi na matični plošči. Popravilo plošče v računalniškem servisu lahko traja kar nekaj časa in je precej drago.

Uporabniki prenosnih računalnikov večkrat sami povzročijo še eno napako. Na računalnik se pogosto avtomatsko nalagajo posodobitve Windows 10. Te lahko trajajo od nekaj minut do tri ure. Odvisno je od hitrosti računalnika in od vrste posodobitve. Med nalaganjem posodobitev običajno krožijo pikice na ekranu, ali pa nas prenosnik opozarja na posodabljanje. Včasih pa ekran postane črn ali je na njem samo puščica. Izklapljanje računalnika ima v takšnih primerih pogosto za posledico sesutje Windows. V računalniškem servisu nam morajo obnoviti zagon operacijskega sistema. Zato bodite potrpežljivi ob nalaganju posodobitev.

AAA certifikat bonitetne odličnosti

Analitična hiša Bisnode, največja partnerska družba bonitetne hiše Dun & Bradstreet, v okviru mednarodnega projekta izvaja finančne analize podjetij in ima večletno tradicijo v podeljevanju certifikatov bonitetne odličnosti v 19-ih evropskih državah, med njimi tudi v Sloveniji. Bonitetna ocena odličnosti predstavlja nadpovprečno bonitetno vrednost gospodarskih subjektov. Temelji na računovodskih izkazih subjektov za zadnje poslovno leto in napoveduje varnost poslovanja v naslednjih 12-ih mesecih. Bonitetno oceno odličnosti imajo najboljša podjetja s ključno diferencialno prednostjo pri poslovanju.

Poslovni subjekt 3BM d.o.o. Jesenice po analizah za leto 2019 spada v 9,6% najboljših poslovnih subjektov v Sloveniji ter se tako uvršča v najvišji razred AAA. V Sloveniji je v letu 2019 med vsemi 176.466 registriranimi podjetji, zlato bonitetno odličnost doseglo zgolj 12.214 podjetij oziroma samo 6,9% vseh podjetij v Sloveniji. Bisnode je letos petič med vsemi gospodarskimi subjekti izluščil zlata bonitetno odlična podjetja (podjetja, ki po novem failure score modelu najvišji razred AAA dosegajo tri leta zaporedoma), med slednje letos spada tudi vaš poslovni subjekt. Nadalje, v vaši splošni dejavnosti – SKD klasifikacija Popravila in vzdrževanje računalnikov in perifernih enot je registriranih 288 podjetij, od tega le 19 podjetij dosega mednarodno priznane standarde bonitetne odličnosti.

Gre za prestižno edicijo zlate bonitetne odličnosti in visoko priznanje poslovne odličnosti, ki jo družba Bisnode AB podeljuje na evropski ravni.

Podjetja, ki izkazujejo bonitetno odličnost, predstavljajo najbolj zanesljiv, kredibilen in nizko tvegan poslovni subjekt za sodelovanje z vsemi poslovnimi partnerji, tako strankami, kupci, dobavitelji, kot tudi zavarovalnicami, bankami ter drugimi poslovnimi partnerji. Certifikat je evropsko priznan in razpoznaven. Z njim se lahko izpostavite pred vašo širšo fizično in poslovno javnostjo, se pohvalite in še dodatno utrdite zaupanje, hkrati pa ga lahko uporabite kot dodatno referenco pri razpisih ter poslovanju tako z domačimi, kot tudi tujimi poslovnimi partnerji.

Varnostno kopiranje podatkov

Večina uporabnikov osebnih računalnikov ima na računalnikih shranjene pomembne podatke, dokumente, slike. Marsikdo se ne zaveda, kako hitro se ti podatki lahko izgubijo. Okvare diskov, virusi ali kakšne drugo okoliščine so pogosto razlog za izgubo podatkov.

Še domači uporabniki so pogosto obupani, ko izgubijo neponovljive fotografije z različnih družinskih praznovanj. Še mnogo več so vredni podatki na poslovnih računalnikih. Marsikdo je po okvari diska pripravljen plačati nekaj tisoč EUR, da lahko dobi nazaj vsaj en del podatkov. Takim nezaželjenim situacijam pa se lahko izognemo s sorazmerno majhno investicijo.

Priporočljivo je varovanje podatkov v več stopnjah:

  1. Vgradnja dodatnega diska, na katerega se skopira operacijski sistem in vsi programi. To nam prihrani precej časa in stroškov, če nam okvara ali virus onemogoči delovanje računalnika. Windows in programe je mogoče v zelo kratkem času skopirati nazaj na glavni disk. Ker pa se na vseh računalnikih dogajajo spremembe, instalirajo nadgradnje in novi programi, svetujemo, da se vsaj enkrat letno ponovno izdela kopija celotnega diska.
  2. Še bolj kot programi je pomembno, da imamo arhivirane podatke. Dnevno kopiramo podatke na vgrajeni dodatni trdi disk. Na ta način so podatki zavarovani za primer okvare diskov ali nekaterih virusov. To arhiviranje je lahko avtomatsko.
  3. Ker so v zadnjih letih zelo aktivni cryptovirusi, smo dodali tretjo stopnjo. Cryptovirusi lahko zakodirajo vse dokumente in slike na vseh diskih v računalniku. Tako nam zakodirajo tudi kopije podatkov. Varnostno kopiranje podatkov zato izvajamo na zunanji disk. Ta disk mora imeti stikalo za vklop. Tako je disk vklopljen samo med arhiviranjem podatkov, potem pa ga takoj izključimo. Disk tako v primeru okužbe s cryptovirusom zanj ni dosegljiv. Na zunanje diske arhiviramo podatke mesečno, tedensko ali vsakih nekaj dni.

Pri vseh treh oblikah varovanja podatkov je zelo pomembno, da arhiviranje opravljamo redno, ker nam bodo drugače ob izgubi podatkov na voljo samo stare različice.

Omenili bi še arhiviranje fotografij. To je nekoliko bolj specifično, saj bi zaradi velike količine podatkov vsakokratno kopiranje vseh fotografij zahtevalo več ur ali celo več dni časa. Za varnostno kopiranje fotografij pri nas uporabljamo program AllwaySync. Program vedno pregleda delovni in rezervni disk. Slike, ki se od zadnjega arhiviranja niso spremenile, program ohrani. Slike, ki so bile na delovnem disku pobrisane, program po opozorilu pobriše tudi z rezervnega diska. Slike, ki smo jih dodali, program skopira tudi na rezervni disk. Arhiviranje je tako stalno ažurirano v precej krajšem času. Arhiviranje s programom AllwaySync je možno na vgrajeni ali zunanji disk.

Varnostno kopiranje EPROMov

Vse novejše naprave krmilijo računalniki ali mikroračunalniki. Ti za delovanje poptrebujejo program, ki je vpisan v programirljivih čipih – EPROMih, lahko pa so tudi na disku, kartici, disketi ali drugih zapisljivih medijih. V primeru okvar EPROMov, diskov ali drugih medijev, se izgubi program za napravo. Tega v nekaterih primerih še lahko zagotovi pooblaščeni servis, vedno pa ne. Zato je zelo pomembno varnostno kopiranje EPROMov, diskov in drugih medijev.

V našem podjetju pomagamo strankam pri izdelavi varnostnih kopij programov. V prvi fazi si ogledamo stroj in ugotovimo, kje so vpisani programi. Popišemo vrste EPROMov, vrsto diskov ali drugih medijev. Potem naročimo potrebne EPROMe ali druge medije. Ko dobimo potrebne dele, se s stranko dogovorimo za zaustavitev stroja, ki je potrebna za izdelavo kopij. Po kopiranju EPROMe ali druge medije preiskusimo v stroju.

Več o tem: http://www.3bm.si/varnostno-kopiranje-epromov-diskov-medijev/

Nominacija za Trustworthy certifikat

Z veseljem vam sporočamo, da so nas stranke nominirale na Trustworthy Business Global Awards kot zaupanja vredno podjetje. Nagrade se podeljuje podjetjem za odličen in zaupanja vreden odnos do strank. Nominacija nas zavezuje, da bomo še naprej skrbeli za čim večje zadovoljstvo naših strank in uporabnikov naših storitev.

Skrb za računalnik

Računalniki so nam mnogim uporabnikom pridni vsakodnevni pomočniki. Dolga leta nam lahko zvesto služijo. Pri tem pa zahtevajo tudi malo naše pozornosti in pazljivosti. Večji poudarek v članku bo namenjen prenosnim računalnikom, ker jih v zadnjem času uporabljamo več kot namizne.

Kakšno pazljivost torej zahtevajo prenosni računalniki? Predvsem ti računalniki niso namenjeni padanju, udarcem in drugim mehanskim pritiskom. Ob padcih pogosto poči zaslon. To se lahko zgodi tudi, če prenosnik potlačimo v prenapolnjen kovček. Lahko se polomijo tudi kakšni deli ohišja. To ima lahko za posledico kakšne poznejše okvare računalnika. Zato odsvetujemo kakršnokoli grobo ravnanje s tem občutljivim pomočnikom.

Med delovanjem računalnika se lahko že pri spuščanju na mizo z višine 1 cm pokvari trdi disk, mi pa ostanemo brez podatkov in slik. Namizni računalniki so zaradi svoje velikosti manj podvrženi takim okvaram.

Druga težava, s katero se največkrat srečamo pri prenosnikih, je pregrevanje. V ventilatorju, ozkih zračnih kanalih in režah se nabira prah. Temperatura procesorja in drugih elektronskih komponent se povečuje, ventilator se hitreje suče in ropota. Delovanje računalnika se v tem primeru upočasni. Vse to so znaki, da je računalnik potreben čiščenja.

Čiščenje računalnika pa ne pomeni, da ga samo malo spihamo z zrakom. Ob tem se prah še bolj stisne na nedostopnih mestih in ovira hlajenje. Računalnik je treba podreti, očistiti prah iz kanalov in ventilatorja in zamenjati hladilno pasto na procesorju. Samo na tak način bomo omogočili računalniku zadostno hlajenje.

Čiščenje računalnika je običajno opravljeno v enem dnevu, po predhodnem dogovoru lahko tudi v dveh urah. Čiščenje prenosnika priporočamo nekje na dve do tri leta, vsekakor pa takrat, ko računalnik postane glasnejši in počasnejši. Če se računalnik ustavlja ali izklaplja, je situacija že kritična. Samo takojšnje čiščenje prepreči hujše okvare na osnovni plošči.

Tretja nevarnost, ki grozi računalnikom, so virusi. Nezaščiteni ali slabo zaščiteni računalniki so pogosto žrtev okužb z virusi. Pri takih računalnikih prenehajo delovati nekateri programi, internet, lahko se čudno obnašajo ali sploh ne pridejo v Windows. V najslabšem primeru nam virus lahko zakodira vse podatke, dokumente in slike.

Najboljša zaščite pred virusi je dober protivirusni program. Brezplačni programi, tudi Microsoftov Windows Defender, zadoščajo za nezahtevne uporabnike. Vsem, ki veliko uporabljajo internet in elektronsko pošto, pa svetujemo plačljive protivirusne programe. Te je treba vsako leto obnoviti. Je pa to najbolj zanesljiva zaščita pred računalniškimi virusi. Žal pa se za to možnost najpogosteje odločajo tisti uporabniki, ki so že bili žrtve virusov.

Če sumimo, da je naš računalnik okužen z virusi, je te treba pobrisati in popraviti morebitne napake v Windows ali drugih programih. To v veliki večini okužb v celoti obnovi delovanje računalnika. Nesmiselno je takojšnje formatiranje diska in ponovno nalaganje vseh programov, saj ob tem izgubimo tudi podatke. Priporočljivo je, da se preventivni protivirusni program izvede hkrati s čiščenjem računalnika.

Tako v primeru okvar računalnikov kot v primeru okužb računalnikov obstaja precejšnja možnost, da tudi izgubimo podatke, dokumente, slike. Edina zaščita pred izgubo je redno varnostno arhiviranje podatkov na zunanje diske. Pri tem si lahko pomagamo z nekaterimi brezplačnimi ali plačljivimi programi. Izbor vrste arhiviranja pa je predvsem odvisen od vrste podatkov, ki jih imamo.

Naj za konec samo ponovim priporočila vsem, ki želite, da vam bodo računalniki dolgo in dobro služili:
– z njimi ravnajte skrbno,
– redno poskrbite za čiščenje računalnikov,
– zagotovite si dobro protivirusno zaščito,
– poskrbite za redno arhiviranje podatkov.

Popravila frekvenčnikov Micromaster in Masterdrive

Po večletnem uspešnem servisiranju frekvenčnih pretvornikov Simodrive smo servis in testiranje razširili še na nekatere druge frekvenčnike proizvajalca Siemens. To so zaenkrat različni modeli Micromaster (420, 430, 440) in različni modeli Masterdrive DC/AC.

Za omenjene frekvenčne pretvornike smo vpeljali postopke priklopa in zagona z motorjem v delavnici. To nam omogoča testiranje in popravilo večjega števila napak. Gre za napake, ki se pokažejo šele ob vzpostavitvi stanja pripravljenosti ali med samim vrtenjem motorja.

Pohitrite namizni računalnik

Hitri SSD diski so postali cenovno že zelo dostopni. Kapacitete teh diskov so sicer še vedno manjše od kapacitet trdih diskov. Zato pa lahko s kombinacijo hitrega SSD diska in trdega diska dosežemo optimalno delovanje

Rešitev je preprosta. V osebni računalnik lahko poleg obstoječega trdega diska vgradimo hitri SSD disk. Nanj prenesemo operacijski sistem Windows in instalirane programe. Predvsem za te je pomembno, da je disk hiter. Vsi podatki pa ostanejo na trdem disku. Pri njih ni tak problem, če se berejo z diska z nekoliko manjšo hitrostjo. S tem pa ohranimo prednost visoke kapacitete trdega diska za shranjevanje slik, dokumentov in drugih obsežnejših datotek.

SSD s kapaciteto 120 GB običajno že zadošča za prenos Windows in nekaj ostalih programov. Če imamo teh programov veliko, ali če bi hoteli na hitri disk shranjevat tudi kakšne pogosteje uporabljene podatke, priporočamo kapaciteto SSD vsaj 240 GB.

Vgradnjo SSD s prenosom programov je sorazmedno nezahtevna. Običajno jo je mogoče izvesti že znotraj enega delovnega dneva. Po opravljenem posegu se računalnik precej hitreje zažene, pa tudi vsi programi se hitreje izvajajo in so bolj odzivni.

Okvare zaslonov na prenosnikih

Zasloni (ekrani) prenosnih računalnikov so precej bolj podvrženi okvaram, kot zasloni namiznih računalnikov. Glavni razlog za to je prenosljivost prenosnikov, pri čemer pogosteje prihaja do padcev računalnika ali udarcev. Drugi razlog so mehanske obremenitve zaradi odpiranja in zapiranja prenosnika. Te lahko povzročijo okvare kablov ali samega ekrana.

Ekrani so ena dražjih komponent v prenosnem računalniku. Zaradi visoke cene se v preteklosti mnoge stranke niso odločite za popravilo prenosnika. Zato smo poiskali tujega dobavitelja, ki nam dobavlja ekrane za skoraj vse vrste prenosnikov. Cene menjave ekrana so tako postale bolj sprejemljive za stranke.

Dobavni rok za ekrane je približno en teden. V tem času stranki svetujemo, da prenosnik, če je mogoče, uporablja z zunanjim monitorjem.

Poslovite se od kartuš

Nakup tiskalnika je bil vedno težka odločitev. Iskati je bilo treba kompromise med ceno tiskalnika, hitrostjo izpisa, kvaliteto izpisa in ceno potrošnega materiala. Ceneni tiskalniki imajo vedno zelo draga črnila. S tiskalnikom EPSON L130 ITS boste na stroške črnil lahko skoraj pozabili.

Tiskalnik EPSON L130 ITS je barvni črnilni tiskalnik. Ločljivost tiskanja 5760 x 1440 presega vse laserske tiskalnike. Hitrost izpisa 7 črno belih strani in 3,5 barvne strani na minuto je zelo blizu hitrostim tiskanja cenejših laserskih tiskalnikov. Njegovo delovanje je zelo tiho.

Največja prednost tiskalnika EPSON L130 ITS so izredno nizki stroški izpisa. Ti so, ne boste verjeli, tudi 30-krat nižji od stroškov izpisa laserskih tiskalnikov. Ker stane ena natisnjena stran precej manj kot en cent, bomo navedli raje stroške črnil za tiskanje enega zavitka papirja s 500 listi. Tiskalnik EPSON L130 ITS natisne 500 strani za 2,5€.

Tiskalnik EPSON L130 ITS za tiskanje uporablja črnila v stekleničkah. Z novim tiskalnikom dobite en poln komplet črnil. To pomeni, da je priložen potrošni material za 6.500 barvnih strani in 4.000 črno belih strani. Ob poznejših nakupih boste za tak komplet črnil odšteli samo slabih 32€. In prijetno boste presenečeni, če vam ob normalnem tiskanju eno leto in pol ne bo treba menjati črnila. Če upoštevamo, da imajo novi laserski tiskalniki priloženo samo tretjino tonerja (cca. 600 do 1.000 strani), je to še velik dodatni prihranek. Črnila tiskalnika EPSON L130 ITS so enaka kot za široko paleto trenutno 15-tih različnih modelov EPSON tiskalnikov, kar je izjemna redkost.

Kaj pa cena? Novi tiskalnik EPSON L130 ITS stane 114,68€. Na prvi pogled veliko, ko ga primerjamo z najcenejšimi tiskalniki. Če pa pri tem upoštevamo, koliko strani bomo natisnili že s priloženimi črnili, sta si ceni kar enaki. Najcenejši barvni laserski tiskalnik pa stane približno 100 € več. Poleg navadnega tiskalnika vam lahko ponudimo tudi multifunkcijski tiskalnik (tiskalnik, skener, kopirni stroj) EPSON L220 ITS s podobnimi karakteristikami za ceno 146,40€.

Verjamem, da boste ob vseh navedenih argumentih spoznali, da je EPSON L130 ITS res idealen barvni tiskalnik za vas.

Čas za čiščenje prenosnikov

Medtem, ko je nam ljudem ob teh pomladnih temperaturah vedno bolj prijetno, pa postaja računalnikom že neznosno vroče. Še posebej to velja za prenosnike…..

Kako to vemo? Iz računalnikov piha vroč zrak, tipkovnica in sledilna ploščica sta topli. Ventilator postaja bolj glasen, ker se vrti hitreje. Ko se računalnik začne ugašat ali blokirat, je situacija že kritična. Če nadaljujemo z uporabo, je veliko možnosti, da se bo v kratkem času pokvaril. Takšno popravilo nam bo prineslo mnogo višje stroške.

Kaj naj torej storimo? Odnesimo računalnik v servis, da nam ga strokovno očistijo in zamenjajo hladilno pasto. Računalnik bomo v kratkem odnesli domov in nam bo lahko dve ali tri leta spet dobro služil.

Microsoftova brezplačna nadgradnja na Windows 10

Kmalu bo eno leto, odkar je izšel operacijski sistem Windows 10. Microsoft je ob izidu obljubil brezplačne nadgradnje lastnikom legalnih verzij Windows 7, 8 in 8.1. in sicer v roku enega leta od izida.

Po izidu novih Windows smo strankam odsvetovali takojšnjo nadgradnjo, saj nove programe običajno spremljajo tudi začetne težave. Precej teh je Microsoft že odpravil, kakšne pa tudi še pridejo na vrsto.

Ne bomo vam obljubljali, da so novi Windows 10 v vseh pogledih boljši, le zato ker so novi. Žal so pri njih izpustili tudi kakšne koristne funkcije prejšnjih verzij, predvsem Windows 7. Je pa res, da bo nadgradnja Windows v vašem računalniku podaljšala življenjsko dobo programov in s tem tudi vašega računalnika.

Ker se bliža 29. julij 2016, ko bo konec možnosti za brezplačne nadgradnje, vam kljub nekaterim pomanjkljivostim svetujemo, da to izkoristite. V večini primerov, kjer nadgradnja ni možna, se da računalnik vrniti na prvotno stanje. Nekaj tveganja pa kljub temu prevzamete. Lahko se zgodi, da vam ne bo deloval tiskalnik, skener ali kakšna druga naprava, za katero niso posodobili gonilnikov. V najslabšem primeru pa je potrebno obnavljanje ali ponovno nalaganje operacijskega sistema.

Nadgradnje na Windows 10 se lahko lotite sami tako, da sprejmete Microsoftovo ponudbo. Nadgradnjo pa vam seveda lahko opravimo tudi mi. Opravljeno delo vam v tem primeru seveda zaračunamo. Pišite nam ali nas pokličite!

Voščilo in opravičilo

Cenjenim strankam in poslovnim partnerjem želimo sreče, zdravja in poslovnih uspehov v letu 2016.

 

Radi bi vam sporočili, da je bolezen že pred prazniki oslabila naše vrste. Tako nam letos ne bo uspelo svojim zvestim strankam razposlati novoletnih čestitk po pošti. Za to se iskreno opravičujemo. Sredstva, ki smo jih za to namenili, bomo podarili v dobrodelne namene.

Epidemija virusov Cryptolocker

Virusi, njihovo odstranjevanje in zaščita pred njimi so stalnica že skoraj odkar obstajajo osebni računalniki. Vrste virusov, njihovo pojavljanje in posledice pa se pogosto spreminjajo.

V prejšnjem tednu smo imeli opravka kar s tremi strankami, ki jim je virus zakodiral vse dokumente. Zato se nam zdi pomembno, da stranke obvestimo o posledicah teh virusov in o možnostih zaščite pred virusom.

Virusi tipa Cryptolocker se večinoma prenašajo s priponkami elektronskih pošt ali sporočil na Facebooku. Priponke imajo ponavadi končnico .ZIP. Sporočila se razpošljejo z okuženega računalnika. Če nam sporočilo pošilja sorodnik ali dober znanec, večkrat brez pomisleka kliknemo na priponko in s tem okužimo računalnik.

Virus po okužbi v nekaj urah zakodira vse Word in Excel dokumente (tipov DOC, DOCX, XLS, XLSX), slike (JPG), arhivske datoteke (ZIP), certifikate in druge dokumente. Ko svoje delo konča, nas obvesti, da so dokumenti zakodirani in od nas zahteva 500 $ v nekaj dneh za odkodiranje. Po izteku tega časa se znesek odkupnine še poveča.

Če dokumentov nimamo arhiviranih, potem smo pripravljeni plačat odkupnino, pa še dodatne stroške za opravljeno delo pri plačilu preko interneta, pošiljanju kriptiranih dokumentov in ponovnem nameščanju očiščenih. Seveda pa je bolje, da se vsem tem težavam izognemo.

In kako se izognemo okužbi z virusi? Najpomembnejši dejavniki so, da:

  1. Uporabljamo zanesljiv protivirusni program.
  2. Ne klikamo priponk v sporočilih, še posebej, če so te tipa ZIP ali EXE, tudi, če jih dobimo od ljudi, na katere se lahko zanesemo.
  3. Redno arhiviramo vse dokumente, slike in druge datoteke s podatki na zunanji disk, ki ni stalno priključen na računalnik ampak  ga priklapljamo samo za potrebe arhiviranja.

Za pomoč pri zaščiti ali reševanju podatkov se seveda lahko obrnete na nas.

Akcija nazaj v šolo

Ob začetku šolskega leta smo skupaj s podjetjem Si splet d.o.o. Ljubljana pripravili akcijo: »Plačaj 1, zaščiti 3«. Akcija je vezana na vrhunski protivirusni program ESET Smart Security (prej bolj poznan kot NOD32).

V okviru akcije z nakupom licence za en računalnik lahko zaščitimo tri računalnike. Cena licence je 56,12 EUR.

Akcija traja do 15.10.2015. Program mora biti do tega datuma aktiviran vsaj na enem računalniku.

Popravila prenosnikov na čip nivoju

Ob vse širši uporabi prenosnih računalnikov se močno povečuje število okvar na teh računalnikih. Popravilo okvar na prenosnih in tabličnih računalnikih je veliko bolj zahtevno, kot popravilo namiznih računalnikov. Popravil namiznih računalnikov se lotevajo že številni srednješolci. Čisto drugače pa je s popravili prenosnikov.

Že samo razstavljanje prenosnega računalnika zahteva veliko znanja in izkušenj. Vendar, to je šele začetek. Pri namiznih računalnikih je mogoče zamenjati posamezne dele – plošče, ki se jih da kupiti po dostopnih cenah. Pri prenosnikih je skoraj vsa “pamet” na dveh modulih: osnovni plošči in LCD zaslonu (display-u). Tretja možnost, ki se pojavlja redkeje in je edina še dostopna amaterjem, je menjava diska.

Osnovna diagnostika – okvara plošče ali zaslona je dokaj enostavna na osnovi simptomov. Problem pa je v tem, da sta osnovna plošča in zaslon v večini primerov tako draga, da se ju ne splača menjati, saj so stroški popravila že zelo blizu cenam novih prenosnih računalnikov. Večina servisov prenosnih računalnikov, tako pooblaščenih kot drugih pa več kot zamenjave plošče ni sposobna narediti.

V našem podjetju že več let popravljamo osnovne plošče prenosnih in osebnih računalnikov. Popravila plošč na “čip nivoju” so mnogo zahtevnejša. Za ta popravila je potrebnega veliko več znanja in izkušenj, pa tudi opreme, s katero je mogoče ugotoviti napako in menjati SMD komponente. Zaradi tega nas je v Sloveniji le nekaj servisov, ki se ukvarjamo s temi popravili.

Kakšne so prednosti servisa na čip nivoju za uporabnike. Predvsem je tako popravilo običajno občutno cenejše, kot menjava plošče. Seveda so stroški odvisni od same napake. Stranka sicer plača pregled računalnika, na osnovi katerega ocenimo stroške popravila. Potem pa se lahko sama odloči, ali računalnik popravimo ali ne.

Niso vsi pokvarjeni tiskalniki in LCD monitorji za na odpad

V razvitih državah pa tudi v Sloveniji se vse bolj uveljavlja potrošniška miselnost: “Če se kaj pokvari, vrzi proč in kupi novo. Saj se nič ne splača popravljat.”

Čeprav je to blizu resnice pri zelo poceni izdelkih, pa temu ni vedno tako. Dva taka mejna primera sta tiskalniki in LCD monitorji.

Tiskalniki, še posebno črnilni, so res včasih cenejši kot kakšen njihov del, če ga hočemo kupiti posebej. Multifunkcijski tiskalniki se namreč dobijo že za manj kot 70 EUR. Pa vendar se pogosto pojavljajo napake, ki se jih da odpraviti z manjšimi stroški. Seveda se moramo tudi serviserji prilagajati tem nizkim cenam tiskalnikov, zato včasih zaračunamo manj časa, kot se v resnici zamudimo s popravilom. Običajna cena za popravilo črnilnega tiskalnika je pol ure dela, to je 22,50 EUR in mogoče kakšen material.

Pri popravilu ali menjavi tiskalnika je treba pomisliti tudi na to, če imamo na zalogi kakšna črnila. Ta so običajno dražja od samega tiskalnika. Če smo si ustvarili večjo zalogo črnil, bomo najbrž pripravljeni žrtvovati več denarja za popravilo, saj bo novi tiskalnik zagotovo uporabljal drugačna črnila.

Podobna je situacija pri LCD monitorjih. Cene monitorjev so nekaj časa stalno padale, dokler se niso ustalile pri nekje 100 EUR in še nekaj za cenene izdelke. Izdelke malo bolj priznanih proizvajalcev, recimo Samsung, pa tudi najcenejši ponudniki prodajajo za 140 EUR in več.

Na LCD monitorjih se večinoma pojavlja nekaj standardnih okvar, ki jih je mogoče popraviti za cca. 60 do 80 EUR. Glede na to, da je to manj kot polovico cene novega monitorja, je razmislek o popravilu prav tako na mestu. Še posebej je smotrno popravljat 19″ monitorje s klasičnim razmerjem stranic 4:3, ki jih je sedaj v prodaji že kar težko dobiti. Večina proizvajalcev jih je čisto opustila. Za samo pisarniško delo pa so ti monitorji veliko bolj primerni kot različni široki “Wide” modeli.

Glede na nizke cene tiskalnikov in LCD monitorjev stranki za te izdelke tudi ne zaračunamo stroškov pregleda. Tako stranka ne tvega nič drugega kot to, da prinese tiskalnik ali monitor na pregled v servis. Po oceni stroškov pa se laže odloči za popravilo.

Ne smemo pa pozabiti na to, da je življenjska doba novih aparatov običajno krajša, kot je bila življenjska doba pred petimi leti narejenih izdelkov. Za to pogosto poskrbijo tudi sami proizvajalci z vgradnjo cenenih in manj kvalitetnih materialov ali celo z vnaprej programiranimi okvarami. Mi pa bomo nov izdelek mogoče morali kupiti že po dveh letih.

Popravila frekvenčnih pretvornikov Simodrive, Masterdrive in Micromaster

Frekvenčni pretvorniki in servo regulatorji so v današnjih časih najpomembnejši moduli za krmiljenje elektromotorjev v vseh industrijskih napravah, linijah, pogonih. Vsak CNC stroj ima vgrajene frekvenčne pretvornike za vse osi in za pogon vretena.

Frekvenčni pretvorniki so kot močnostni izvršilni elementi tudi zelo obremenjeni. Zato se na njih poleg napajalnikov pojavljajo najpogostejše okvare. Okvare so lahko posledica obremenitve, okvar na motorju ali na kabelskih povezavah, prenapetostnih špic iz omrežja ali staranja.

Okvare na frekvenčnih pretvorniki so pogosto kar hude. Poleg močnostnih IGBT modulov, ki ob okvarah običajno prebijejo, je ponavadi poškodovan tudi del krmilnega vezja. Popravilo okvar tako predstavlja kar velik strošek. Alternativna zamenjava s kakšnim novejšim in cenejšim frekvenčnim pretvornikom pa tudi ni vedno mogoča in poceni, saj so frekvenčni pretvorniki običajno tesno povezani z računalnikom, ki jim pošilja ukaze in delovanje nadzira.

V našem podjetju 3BM d.o.o. Jesenice smo si ob večletnem servisiranju frekvenčnih pretvornikov nabrali kar nekaj dragocenih izkušenj. Še posebno pogosto dobimo v popravilo Siemens Simodrive L/T, E/R, Masterdrive, Micromaster in ostale module. Ti sistemi so malo starejšega datuma. Čeprav delujejo dokaj zanesljivo, se tudi na njih pojavljajo okvare.

Izkušnje nam omogočajo, da popravimo module z manjšimi stroški in v krajšem času kot sam proizvajalec. Še pomembnejše je, da lahko s cenovno zelo ugodnim preventivnim pregledom odkrijemo in preprečimo hujše okvare modulov. Na tak način smo v številnih podjetjih zmanjšali število okvar za več kot polovico.

Strankam svetujemo, da so pozorne že na prve znake morebitnih okvar. To so težave ob zagonu po nekajurnem izklopu in napake, ki potem same izginejo.

Seveda popravljamo tudi novejše Siemens regulatorje, kot so Sinamics, ter frekvenčne in servo regulatorje drugih znamk.

Programiranje BIOS

Ena pogostejših okvar pri prenosnih in namiznih računalnikih je izgubljen BIOS program. BIOS je zagonski del programa vsakega računalnika, brez katerega se ta ne more zagnat do operacijskega sistema.

Razlogi za pokvarjen BIOS so lahko različni. BIOS lahko izbriše kakšen virus. Lahko pride do okvare samega čipa zaradi staranja ali kakšne napetostne špice. Pogosto pa BIOS pokvari sam uporabnik, če se loti nadgradnje, pa pri tem naloži napačno verzijo BIOSa, recimo za drug tip osnovne plošče. BIOS se lahko pokvari med nadgradnjo tudi v primeru izpada električne napetosti ali kakšne druge prekinitve nadgradnje.

Odpravljanje težav zaradi pokvarjenega programa BIOS je lahko precej raznoliko, glede na to, kakšen je računalnik oz. osnovna plošča.

Nekatere plošče imajo celo vgrajena dva BIOS čipa. Z določenim postopkom se da prenesti program iz enega v drug BIOS čip. Vendar pa ta postopek pri vseh okvarah ne deluje.

Pri namiznih računalnikih je BIOS pogosto pritrjen v podnožje. V tem primeru je preprogramiranje BIOSa enostavnejše. Če na internetu najdemo ustrezno verzijo BIOSa, tega naložimo v programirnik EPROMov, ga sprogramiramo in vrnemo v podnožje.

Prenosni računalniki običajno nimajo BIOS čipa v podnožju, ampak je ta pricinjen na ploščo. V tem primeru je treba kupit nov čip, ga sprogramirat in zamenjat. Pri tem se večkrat pojavijo težave, da BIOS čipa ni mogoče kupiti, ali pa je teže dobiti specifično podnožje za programiranje.

Menjava BIOSa je v vsakem primeru zahtevna naloga, so pa precejšnje razlike od primera do primera. V našem podjetju pogosto uspešno zamenjamo ali na novo programiramo BIOS, če je to potrebno.

Razširitev servisa na prenosnike Apple Macbook

V podjetju 3BM d.o.o. Jesenice že več let uspešno servisiramo prenosne računalnike različnih znamk. Večinoma so to Windows kompatibilni prenosni računalniki.

Popravila prenosnih računalnikov v našem servisu pa se razlikujejo od popravil v pooblaščenih servisih in tudi v večini drugih servisov. Zakaj?

Večina okvar se pojavlja na osnovnih ploščah ali na ekranih prenosnihračunalnikov. Ti so zaradi svoje kompleksnosti najdražji deli računalnika, katerih cena je le malenkost nižja od cene celotnega računalnika. Ker večina servisov plošče ali ekrane lahko samo zamenja, se lastniki računalnikov ponavadi raje odločijo za nakup novega računalnika.

Kupci običajno ne vedo, da je mogoče plošče popraviti. Tudi žarnico na ekranu ali napetostni pretvornik se da zamenjati. Stroški takih popravil so precej nižji od nove plošče ali ekrana. Zato pa taka popravila zahtevajo precej več znanja serviserja, da so lahko uspešna. Za odpravljanje takih napak so potrebni tudi instrumenti, s katerimi lahko merimo elektronske signale.

V zadnjem času smo spoznali, da je vedno več uporabnikov računalnikov Apple. Čeprav naj bi bili ti bolj zanesljivi, se tudi pri teh pojavljajo okvare. Na osnovi dobrih izkušenj s popravili Windows kompatibilnih prenosnih računalnikov smo se odločili, da popravila plošč in zaslonov razširimo tudi na druge blagovne znamke, predvsem Apple Macbook.

Tako lahko sedaj tudi lastniki Apple računalnikov računajo na popravila osnovnih plošč svojih priljubljenih računalnikov in nižje stroške, če se jim računalniki pokvarijo.

20-letnica podjetja 3BM

Naše podjetje je bilo ustanovljeno točno pred 20 leti, to je 17. septembra 1990.

Začeli smo s servisom elektronske opreme v industriji. Poleg te je bil v časih dragih televizorjev in glasbenih stolpov pomemben tudi servis audio in video tehnike. Zaradi potreb na trgu smo ob razcvetu osebnih računalnikov začeli tudi s popravili teh.

Kasneje so se popravilom računalnikov pridružila tudi popravila druge računalniške opreme: tiskalnikov, telefaksov in monitorjev, ki se jih večina drugih servisov zaradi večje kompleksnosti ne loteva.

Pred desetletjem so se začeli vedno bolj uveljavljati prenosni računalniki. To je s seboj prineslo tudi potrebo po odpravljanju okvar na teh novih napravicah. Kmalu se je pokazalo, da se zaradi večje gostote komponent prenosni računalniki kvarijo celo pogosteje kot namizni računalniki. Po drugi strani pa je popravilo okvar na prenosnikih mnogo zahtevnejše od popravila namiznih računalnikov.

Ob vseh teh spoznanjih smo že zelo zgodaj začeli s popravili prenosnikov. Znanje iz servisa druge elektronske opreme je pripomoglo k temu, da smo začeli tudi s popravili osnovnih plošč prenosnih računalnikov, ki se jih drugi servisi ne lotevajo. Te plošče so v večini primerov predrage, da bi jih uporabniki sploh želeli zamenjati. Ob stroških, ki presegajo polovico vrednosti novega računalnika, mnogi uporabniki raje zamenjajo cel računalnik. Žal pa te okvare pogosto nastopijo že kmalu po izteku garancije. Poleg samih popravil strojne opreme lahko na novo sprogramiramo tudi poškodovana integrirana vezja s programom BIOS.

S popravili plošč prenosnih in namiznih računalnikov smo si pridobili že takšen sloves, da nam te pošiljajo v popravilo uporabniki iz različnih delov Slovenije, pa nekateri celo iz sosednjih krajev Avstrije.

Poleg zahtevnih popravil osnovnih plošč, monitorjev in tiskalnikov še vedno opravljamo vse ostale servisne storitve, kot mnoga druga računalniška podjetja: popravila in nadgradnje računalnikov, čiščenje virusov in zaščito pred njimi, instalacije programov, popravila tiskalnikov, priklop mrež in interneta.

Ker gresta servis in prodaja z roko v roki, smo zelo kmalu začeli računalniško opremo tudi prodajati. Prodajamo najrazličnejšo opremo, ki čim bolj ustreza željam kupcev. Tem ob nakupu tudi svetujemo.

V zadnjem času smo prodajo razširili na digitalne fotoaparate. Te tudi preiskušamo, da kupcem laže svetujemo ob nakupu in pri uporabi.  Za prodajane aparate organiziramo tudi tečaje digitalne fotografije.

Servis industrijske elektronike še naprej ostaja ena od treh glavnih dejavnosti podjetja. Popravljamo stroje pri samostojnih podjetnikih, v malih in velikih podjetjih po vsej državi in v različnih dejavnostih. Pogosto  odkrijemo in odpravimo tudi sistematske napake proizvajalcev strojev, ki so prej povzročale pogoste ponovitve okvar. Tudi na tem področju želimo čim bolj ustreči strankam s hitrim in kvalitetnim servisom. Tako strankam v čim večji meri zmanjšamo zastoje proizvodnje.

Ob dvajseti obletnici se zahvaljujemo vsem našim dobrim zvestim strankam in poslovnim partnerjem za zaupanje in odlično poslovno sodelovanje. Zagotavljamo jim, da se tudi vnaprej lahko zanesejo na nas. Vabimo pa tudi vse, ki naših storitev še niso preiskusili, da se to storijo že kar zdaj, in izkoristijo jubilejne popuste. 

Novo! Brezplačen prevzem računalniške opreme v Zgornjesavski dolini

Zgornjesavska dolina je zelo slabo pokrita s servisom računalniške opreme. Večina tako domačih kot tudi poslovnih uporabnikov vozi računalnike, prenosnike, tiskalnike, monitorje in drugo računalniško opremo v popravilo na najbližji servis na Jesenice. Razdalja 30 km od Rateč do Jesenic niti ni tako majhna. Poleg tega je treba računalnik najprej pripeljati v servis, potem pa popravljenega prevzeti v servisu.

Poslovni uporabniki se poslužujejo tudi obiskov serviserja pri stranki, vendar so ti obiski povezani z večjimi stroški.

V podjetju 3BM Jesenice smo se odločili, da pridemo nasproti strankam, ki živijo ali delajo na področju od Mojstrane in Gozd Martuljka do Kranjske Gore in Rateč. Zato bomo organiziralibrezplačen prevzem in vračilo računalniške opreme enkrat tedensko.

Tako bodo stranke, ki ne potrebujejo opreme tako nujno, lahko počakale, da jo v ponedeljek pri njih prevzamemo in čez en teden popravljeno vrnemo. Tistim, ki se bo bolj mudilo, bodo lahko opremo čez kakšen dan popravljeno sami prevzeli na Jesenicah, vseeno pa jim bo prihranjena ena pot.

In kaj morate storiti? Preprosto nas pokličete, poveste svoje podatke (kdo ste, naslov, telefon), kakšno opremo imate za popravilo in kakšna je okvara. Dogovorili se bomo, kdaj lahko opremo pri vas prevzamemo.

Ta storitev je brezplačna za vsa izvengarancijska popravila in za garancijska popravila računalnikov PCX.

Skrb za prenosne računalnike

Prenosni računalniki se v zadnjem času mnogo več kupujejo, kot namizni računalniki. Postali so kar nekakšna modna muha. Marsikateri kupec prenosnega računalnika pa se ne zaveda, da ti računalniki prinašajo tudi kakšno novo skrb, ne samo kopico prednosti.

Prenosni računalniki so precej bolj izpostavljeni različnim poškodbam kot namizni računalniki. Te poškodbe so po eni strani posledica prenosljivosti, po drugi strani pa posledica manjših dimenzij in načina uporabe. Pa si poglejmo, kakšne poškodbe vse prežijo na prenosne računalnike ….

Arhiviranje in zaščita podatkov

Večina uporabnikov osebnih računalnikov ima na računalnikih shranjene tudi pomembne podatke, dokumente, slike. Marsikdo se ne zaveda, kako hitro se ti podatki lahko izgubijo. Okvare diskov, virusi ali kakšne drugo okoliščine so pogosto razlog za izgubo podatkov.

Še domači uporabniki so pogosto obupani, ko izgubijo za nekaj let neponovljivih slik z različnih družinskih praznovanj. Še veliko več so vredni podatki na poslovnih računalnikih. Marsikdo je po okvari diska pripravljen plačati nekaj tisoč EUR, da lahko dobi nazaj vsaj del podatkov.

Takim nezaželjenim situacijam pa se je mogoče izogniti s sorazmerno majhno investicijo. V računalnik je treba vgraditi dodatni disk, na katerega se shranjujejo kopije vseh podatkov. Poleg tega potrebujemo program, ki podatke shranjuje. V podjetjih, kjer imajo več računalnikov povezanih v mrežo, je možno z enim diskom in enim programom arhivirati podatke z več računalnikov.

Tako smo pripravili posebno ponudbo za zaščito podatkov. Stroški izdelave zaščite za en računalnik so naslednji:

  • Dodatni trdi disk 500 GB 117,60 €

  • Program za arhiviranje podatkov Ghost 96,00 €

  • Kopiranje celotnega diska in nastavitev vsakodnevnega arhiviranja podatkov 90,00 €.

Pri manjših računalniških mrežah so stroški materiala enaki, potrebnega pa je več dela za postavitev sistema.

Naša zaščita podatkov zajema začetno kopiranje celotnega diska. V primeru okvare nam to omogoča, da hitro vzpostavimo stanje programov na dan izdelave kopije. Ni nam treba ponovno nalagati Windows in ostalih programov, pa tudi podatki so že na računalniku. Vsakodnevno arhiviranje podatkov pa omogoča, da se podatki ves čas sproti dopolnjujejo. Nove kopije podatkov omogočajo, da se tudi podatki hitro povrnejo v obliko na dan pred okvaro.

Ker pa se na vseh računalnikih dogajajo spremembe, instalirajo novi programi, svetujemo, da se vsaj na pol leta ponovno izdela kopija celotnega diska.

Prenosnik ali namizni računalnik?

To je vprašanje, ki si ga zastavlja večina kupcev novih računalnikov. Žal imajo tako prenosniki kot namizni računalniki svoje prednosti in slabosti. Če uporabnik te pozna, se laže odloči, kateri računalnik je zanj primernejši.

Včasih je bila cena tisti, glavni dejavnik na osnovi katerega so se uporabniki odločali. Cene prenosnikov pa so se v zadnjem času že tako znižale, da poceni prenosnik dobiš približno za enako denarja, kot poceni namizni računalnik z monitorjem in tipkovnico. Na osnovi česa se torej odločiti?

Pa si poglejmo najprej prednosti prenosnih računalnikov. Prvo in največjo prednost pove že samo ime. So prenosljivi. Za vse, ki uporabljajo računalnik na dveh mestih ali na terenu, so prenosniki edina možna izbira. Če delamo z njim v službi, potem pa še doma, če ga rabi študent v Ljubljani in čez vikend doma, lahko to počne samo s prenosnim računalnikom. Serviser ali prodajalec, ki uporablja računalnik pri strankah, mora prav tako kupiti prenosnik.

Druga prednost prenosnih računalnikov so majhne dimenzije. Te so pomembne za vse, ki živijo v majhnih stanovanjih ali pa že imajo en močen namizni računalnik. Tem lahko prenosnik reši prostorsko stisko. Vendar pa se mora uporabnik soočiti pri tem tudi s slabostmi prenosnega računalnika.

Tudi namizni računalniki imajo svoje prednosti. Prva je zagotovovelikost ekrana. Večina prenosnih računalnikov ima ekran velikosti 15 palcev. Prenosniki s 17 palčnim ekranom so že tako veliki in težki, da si komaj zaslužijo ime prenosniki. Namiznih računalnikov nihče več ne kupi s 15 palčnim ekranom. Ekrani pri namiznih računalnikih so najmanj 17 palčni. Zaradi nizke cene 19 palčnih ekranov se ti vse pogosteje uporabljajo. Seveda lahko tudi na prenosni računalnik priključimo dodatni večji monitor. Ampak to nam povečuje stroške in jemlje dragoceni prostor na mizi.

Druga prednost namiznih računalnikov je velikost diska. Namiznega računalnika z diskom, manjšim od 80 GB sploh ni mogoče kupiti. Prenosniki imajo velikost diskov od 40 do 100 GB. Tisti z večjim diskom so tudi občutno dražji. Priklop zunanjega diska upočasnjuje prenos podatkov. Hkrati zmanjšuje prenosljivost, saj moramo zraven prenašati še dodatni disk. Za uporabnike, ki bodo na disk shranjevali večje količine digitalnih fotografij, filmov ali drugih podatkov je zagotovo bolje, da si kupijo namizni računalnik z 200 ali 300 GB velikim diskom.

Tipkovnica. Tipkovnice namiznih računalnikov so večje, udobnejše, imajo numerični del in normalno razporeditev tipk. Za dolgotrajno tipkanje ali vnašanje računovodskih podatkov je tipkovnica prenosnika vse prej kot primerna. Seveda lahko tudi na prenosnik priključimo nekatere tipkovnice normalne velikosti. Vendar nam tudi to jemlje prostor na mizi.

Zmogljivost računalnika. Povprečni uporabnik bo to prednost namiznih računalnikov še najmanj opazil. Zmogljivosti prenosnikov z enakim procesorjem so vedno manjše od zmogljivosti namiznih računalnikov. Razloga za to sta dva: stisnjena konfiguracija komponent zaradi manjše velikosti in varčevanje z energijo pri delovanju na baterije. Prav tako lastniki prenosnikov nimajo na izbiro toliko močnih grafičnih kartic za igranje iger, kot jih imajo na namiznih računalnikih.

Stroški vzdrževanja namiznih računalnikov so običajno precej nižji od stroškov vzdrževanja prenosnikov. Večina okvar prenosnikov je na zelo kompleksnih in dragih osnovnih ploščah ali displayih. Teh pooblaščeni servisi nikjer ne popravljajo, ampak jih samo zamenjajo. Cena novih plošč in displayev je pogosto tako visoka, da si uporabnik raje kupi nov prenosnik. Če se to zgodi že po enem letu po izteku garancije, je to zagotovo nezaželen strošek.

Naše podjetje je sicer eno redkih, ki osnovne plošče in displaye tudi popravlja, vendar so stroški popravila občutno višji od nove plošče pri namiznih računalnikih. Uspešnost popravila osnovnih plošč pri prenosnikih pa je nekje okoli 70%.

Tako lahko zanesljivo rečemo, da moramo pri prenosnikih ob okvarah računati na občutno večje stroške popravila kot pri namiznih računalnikih.

Kaj torej svetujemo? Uporabniki, ki resnično potrebujejo prenosljivost prenosnih računalnikov se bodo brez dvoma še vnaprej odločali za prenosne računalnike. Vsi ostali, pri katerih prenosljivost ni pogoj, naj pa razmislijo, če jim ne bo nov namizni računalnik bolje in dlje časa služil kot pa prenosni računalnik.

Uspešna popravila elektroerozijskih strojev

S popravili strojev za elektroerozijo smo začeli bolj intenzivno pred dobrim letom dni v podjetju Kaldera iz Slovenske Bistrice.

Popravila elektroerozijskih strojev so še nekoliko bolj zahtevna, kot popravila CNC stružnic in rezkarjev. Oboji imajo vgrajene industrijske računalnike za vpis programa in vodenje. Oboji morajo imeti zelo natančno krmiljenje pomikov v več oseh.

Elektroerozijski stroji pa imajo poleg navedenih sklopov tudi generator visoke napetosti in močne tokovne izvore, s pomočjo katerih erozijski stroji režejo tudi zelo trde jeklene materiale. Ti sklopi so tokovno zelo obremenjeni in se zaradi tega pogosteje kvarijo. Po drugi strani so zaradi visoke napetosti meritve na teh izvorih zelo zahtevne. Že majčkena nepazljivost pri meritvah lahko v hipu povzroči uničenje dragih močnostnih komponent v izvorih.

2006Uspešna popravila erozijskih strojev nadaljujemo s popravili v Metalfleksu Tolmin in pri obrtnikih po celi Sloveniji. Zanimanje za popravila teh strojev pa so se pokazala tudi v sosednji Hrvaški, kjer nimajo podobnega servisa.

Popravilo reskarja v Jelovici Škofja Loka

Iz podjetja Jelovica Škofja Loka so nas tokrat poklicali prvič Pokvaril se jim je večfunkcijski reskar na liniji za izdelavo vratnih podbojev. Ker je to ključni stroj v liniji, je stala cela linija. Nemški dobavitelj linije je v stečaju, zato od njega niso mogli dobiti pomoči. Za naše storitve jim je povedala naša stalna stranka.

Reskar opravlja res zahtevna opravila. V celoti mora obdelati del podboja, v katerega se kasneje namesti ključavnica. Delo je končano zelo hitro, prej kot v eni minuti.

Do okvare je prišlo med jutranjim zagonom stroja. Računalnik je javljal čudne napake, stroj pa se ni nikamor premaknil.

Ob pregledu stroja – elektronskih modulov, povezav in senzorjev smo ugotovili, da manjka en programski modul za nadzor stroja. Na reskar smo priključili osebni računalnik, v katerega je proizvajalec na srečo shranil varnostno kopijo programov. Z manjšimi težavami zaradi pomanjkljive dokumentacije smo uspeli varnostno kopijo programa prenesti na stroj.

Po uspešnem zagonu je stroj nekaj dni deloval, potem pa smo naredili varnostno kopijo podatkov še na CD medije. Preventivno smo tudi zamenjali baterije za vzdrževanje programov in podatkov.

K hitri rešitvi problema so tudi v tem primeru veliko prispevali vzdrževalci Jelovice, ki stroj dobro poznajo in so bili v popravilo ves čas aktivno vključeni.

Popravilo večprocesorskega industrijskega računalnika za Slovenske Železnice

Naše podjetje že nekaj časa uspešno rešuje težke probleme, od katerih so nekateri servisi odstopili ali pa se jih sploh niso lotili. Tale servis je bil zagotovo do sedaj eden najtežjih.

V Slovenskih Železnicah na ranžirni postaji Zalog skrbi za pravilno zaviranje in razporejanje tovornih vagonov sistem petih večprocesorskih računalnikov. Brez usklajenega delovanja teh računalnikov bi bilo nemogoče v enem dnevu razporediti več kot dva tisoč vagonov.

Že več mesecev so se tam srečevali s težavami nadzornega računalniškega sistema. Zaradi odpovedi industrijskega računalnika so vagone zavirali v precej manj zanesljivem ročnem načinu. Vsaka napaka lahko pri tem povzroči veliko materialno škodo.

Ko vzdrževalci Slovenskih Železnic niso mogli sami odpraviti napake na računalniku za zaviranje, so se obrnili na več servisov. Pri napaki jim zaradi zastarelosti in nedobavljivosti nekaterih rezervnih delov ni mogel pomagati niti francoski proizvajalec računalniškega sistema. Na osnovi članka v časopisu so prišli do našega podjetja.

Z znanjem in izkušnjami so serviserji našega podjetja v dveh tednih odpravili ključne napake na sistemu. V začetku novembra je nadzorni sistem začel poskusno delovati, sedaj pa že več kot en mesec deluje pod polno obremenitvijo.

Popravilo računalnika za nadzor elektronskega mikroskopa v Acroni Jesenice

Podjetje Acroni ima številčne in dobro usposobljene ekipe vzdrževalcev za različna področja, poslovne in procesne informatike. Ti odpravijo večino napak na opremi tako v proizvodnji kot v laboratorijih in drugih spremljajočih dejavnostih. Zunanjim serviserjem tako ostanejo le težko rešljivi problemi.

V podjetju Acroni Jesenice za analizo materiala med drugim uporabljajo elektronski mikroskop. Tega nadzoruje industrijski računalnik strežniškega tipa. Računalnik se v oktobru 2004 ni hotel več zagnati. Vzdrževalcem in informatikom Acronija po daljših prizadevanjih računalnika ni uspelo oživiti, zato so se začeli dogovori o obisku pooblaščenega serviserja s Poljske. Pooblaščeni servis pa ni bil pripravljen oceniti dolžino servisa in s tem povezanih stroškov. Poleg tega bi bilo treba na serviserja čakati dva tedna. Takrat je pomoč ponudilo naše podjetje.

Servis računalnika je bil zelo zahteven iz več razlogov. Zahtevnejše je že samo nalaganje operacijskega sistema Windows na strežniške računalnike. Delo je dodatno oteženo, če je računalnik star že nekaj let, in če dobavitelj ni zagotovil vseh potrebnih programskih orodij. V tem primeru pa je bilo treba obdržati tudi vse nadgrajene verzije uporabniških programov, podatke opravljenih analiz na instrumentu in nastavitve oz. kalibracije elektronskega mikroskopa. Že samo izguba kalibracijskih podatkov bi pomenila obvezen obisk serviserja iz tujine.

Serviserjem podjetja 3BM je v nekaj dneh uspelo zagnati industrijski računalnik in ponovno vzpostaviti delovanje elektronskega mikroskopa. Pri tem so bili ohranjeni vsi programi, podatki in nastavitve.

Popravilo industrijskega računalnika Agencije za telekomunikacije

V Agenciji za telekomunikacije Republike Slovenije uporabljajo industrijske računalnike za nadzor instrumentov. Čeprav so industrijski računalniki že načrtovani tako, da so čim bolj zaščiteni proti okvaram, se tudi ti včasih pokvarijo.

Industrijski računalniki se od navadnih osebnih računalnikov razlikujejo že na prvi pogled. Vgrajeni so v tako ohišje, da se jih lahko pritrdi v železne omare skupaj z drugo krmilno elektroniko. Med delovanjem tudi slišimo njihovo drugačnost. V industrijskih računalnikih namreč številni ventilatorji skupaj s filtri preprečujejo pregrevanje elektronskih komponent ter vdor prašnih in drugih delcev. Zaradi tega je njihovo delovanje mnogo bolj glasno. Velike razlike so tudi v obliki in funkcionalnosti vgrajenih komponent. Industrijski računalniki so lahko tudi desetkrat dražji od osebnih računalnikov.

Zaradi razlik med osebnimi in industrijskimi računalniki je slednje tudi veliko teže popravljati. Komponente so nekajkrat dražje, po nekaj letih pa jih ni mogoče več kupiti. Žal tudi novejše komponente običajno ne ustrezajo tako zaradi oblike kot zaradi kompatibilnosti z vgrajenimi programi. V popravilo industrijskih računalnikov je tako smiselno vložiti mnogo več denarja kot v popravilo osebnih računalnikov.

Popravilo industrijskih računalnikov je tudi mnogo bolj zahtevno od popravila osebnih. Medtem, ko v osebnih računalnikih že nekateri osnovnošolci zamenjajo pokvarjeno ploščo, je v industrijskih treba najti pokvarjeno integrirano vezje, upor ali slab spoj. To zahteva veliko več znanja in izkušenj. Kljub številnim servisom računalniške opreme je za popravilo plošč usposobljenih le malo podjetij v Sloveniji.

V Agenciji za telekomunikacije Republike Slovenije so v časopisih prebrali, da v našem podjetju popravljamo tudi osnovne plošče računalnikov. Tako so nam v oktobru pripeljali v popravilo industrijski računalnik, ki jim ga drugi servisi niso uspeli popraviti. Po mnogih urah vloženega truda smo našli in popravili slab spoj na osnovni plošči. Računalnik, ki je bil prej popolnoma mrtev, se sedaj spet normalno zažene. Tudi različni testi so potrdili pravilnost delovanja.

3BM posreduje svoje znanje tudi drugim vzdrževalcem

V našem podjetju se dobro zavedamo, kako pomembno je znanje in izkušnje pri popravilu elektronske in računalniške opreme v industriji. Napake pri menjavah in testiranju lahko povzročijo hude okvare rezervnih delov ali opreme. Da bi do takih napak prihajalo čim manjkrat, smo se odločili svoje znanje posredovati v obliki predavanja na Srečanju vzdrževalcev.

Društvo vzdrževalcev Slovenije vsako leto prireja srečanje vzdrževalcev. Srečanje združuje strokovna predavanja iz različnih področij vzdrževanja, razstavo izdelkov in storitev za vzdrževalce ter prijetno druženje. Letošnje srečanje je bilo 7. in 8. oktobra 2004 na Rogli.

Direktor podjetja 3BM gospod Bogdan Bricelj je na letošnjem srečanju že tretjič predaval. Tokrat je predstavil predavanje z naslovom Menjava in popravilo elektronskih modulov. V njem je opozoril na nevarnosti, ki se pojavljajo ob menjavah elektronskih modulov, navedel nekaj primerov iz prakse in posredoval mnogo koristnih napotkov za uspešne menjave modulov. Poleg tega je prikazal možnosti za popravila zamenjanih modulov.

Predavanje je bilo namenjeno sedanjim in bodočim strankam, pa tudi vsem tistim, ki se nameravajo sami lotiti popravila elektronskih modulov. Tako, kot večina ostalih, je bilo predavanje dobro obiskano in sprejeto pri vzdrževalcih. Vsebina predavanja je bila v celoti objavljena v Zborniku predavanj.

Uspešna popravila elektronskih plošč za ETO Cerkno

3BM Jesenice že od leta 1996 uspešno sodeluje z enim največjih svetovnih proizvajalcev grelnih plošč za štedilnike ETA Cerkno. V tem podjetju servisiramo najrazličnejšo elektronsko opremo: CNC stružnice in reskarje, robote, procesne računalnike in različne regulatorje.

ETA Cerkno ima dobro utečeno službo vzdrževanja, v kateri so tudi električarji in elektroniki. Hkrati pa je v tem velikem slovenskem podjetju vgrajene zelo veliko kompleksne elektronske in računalniške opreme. Zato se vzdrževalci v primeru hujših okvar obrnejo tudi na zunanje specializirane servise.

3BM Jesenice v ETI Cerkno pomaga pri odpravljanju hujših okvar na elektroniki in računalnikih. Poleg tega za to podjetje popravljamo različne elektronske module. Te module so vzdrževalci prej pošiljali v popravilo v tujino, predvsem na Japonsko. Odkar module popravlja domače podjetje, so se zmanjšali stroški za popravila, hkrati pa se je skrajšal čas popravila.

Najzahtevnejši moduli služijo za regulacijo glavnega pogona na stružnicah Okuma. Tiskana vezja teh regulatorjev so ogromna, velika kar 30 x 48 cm. Na njih sta dva digitalna procesorja in en analogni. Poleg tega plošče vsebujejo napajalni del in izhodne stopnje za krmiljenje tranzistorjev. V letošnjem letu smo v podjetju 3BM Jesenice popravili že štiri takšne regulatorje. Ena sama takšna nova plošča stane kar 4.000 EUR.

Serviserji 3BM smo v preteklih letih v ETI Cerkno rešili tudi nekaj večjih problemov, predvsem sistematskih napak na elektroniki. Zaradi teh napak so se zelo pogosto kvarili tranzistorski moduli, ki jih ni bilo mogoče popraviti. Cena enega takega modula je 500 EUR. Teh problemov do tedaj niso znali odpraviti niti sami proizvajalci opreme. Po tem, ko smo odpravili vzroke okvar tranzistorskih modulov, se te dogajajo le poredko.

V popravilo vse več prenosnikov iz cele Slovenije

Prenosni računalniki na marsikateri delovni mizi izpodrivajo namizne računalnike, saj po zmogljivostih le malo zaostajajo za njimi. Velike razlike med enimi in drugimi pa nastopajo pri servisu. Namizne računalnike danes popravlja že vsak »mulc«. To ni nič nenavadno, saj je na voljo dovolj cenenih kompatibilnih komponent. Z njihovo zamenjavo je računalnik pogosto popravljen.

Čisto drugačna je situacija pri prenosnih računalnikih. Ti so sestavljeni iz dveh glavnih delov, osnovne plošče in displaya. Ta dva nista zamenljiva niti med modeli istega proizvajalca. Cena enega od teh dveh delov je v primeru zamenjave tako visoka, da je popravilo komaj kaj cenejše od novega prenosnika z boljšimi zmogljivostmi. Edini komponenti, ki ju lahko menjamo med različnimi prenosnimi računalniki sta disk in RAM moduli. Pa še za zamenjavo teh je pogosto potrebnega kar nekaj občutka in znanja mehanike.

Zaradi vse širše uporabe prenosnih računalnikov se veča tudi število okvar. Poleg tega imajo prenosni računalniki še nekaj šibkih točk: slabše hlajenje zaradi majhnih dimenzij, podvrženost mehanskim poškodbam zaradi prenosljivosti, občutljivost na tekočine.

Uporabniki, ki se jim pokvari prenosni računalnik, tega običajno odnesejo v pooblaščen servis. Tam jih pogosto čaka neljubo presenečenje – predračun za popravilo v višini 200 do 300 tisoč tolarjev. Ker rezervne plošče ali displaya ponavadi ni na zalogi, je tudi rok popravila en mesec ali še več. Takim uporabnikom ostaneta na voljo dve možnosti: nakup novega prenosnika ali iskanje servisa, ki je usposobljen za popravilo plošč v prenosnih računalnikih.

V našem podjetju smo že pred leti začeli s prvimi popravili prenosnih računalnikov. Pri tem uporabljamo znanje, ki smo si ga pridobili pri servisu elektronike v industriji. Za popravila je potrebna posebna oprema za menjavo zelo majhnih SMD elektronskih elementov. Nekaj teh elementov imamo tudi na zalogi.

Že za razstavljanje in sestavljanje prenosnega računalnika je potrebnih kar nekaj ur dela. Še teže je najti okvaro na tiskanem vezju. Noben proizvajalec namreč ne da načrtov za prenosne računalnike. Kljub temu je večina naših servisnih posegov uspešnih.

Stranke so zadovoljne, saj običajno že v nekaj dnevih dobijo popravljen prenosnik. Stroški popravila so 50 do 80% nižji, kot če bi pooblaščen servis menjal ploščo. Kolikor nam je znano, smo zaenkrat v Sloveniji edini servis, ki popravlja osnovne plošče in displaye prenosnih računalnikov. Tako smo začeli dobivati naročila za popravila tudi iz precej oddaljenih krajev države.

Priprava rezervnih diskov z operacijskim sistemom pSOS za Acroni Jesenice

S predhodnico podjetja Acroni Železarno Jesenice 3BM sodeluje že od prvih začetkov poslovanja v letu 1990. V proizvodnji predvsem pomagamo vzdrževalcem reševati težke probleme, za katere bi sicer morali klicati serviserje iz tujine. Zaradi zastarelosti nekaterih strojev pa se celo tuji serviserji včasih znajdejo pred nerešljivimi problemi.

Zadnji servisni poseg je bil namenjen pripravi rezervnih diskov za profilomer na liniji Steckel. To so stari 170 MB-ni SCSI diski, kakršnih ni več mogoče dobiti. Le malokateri od novejših SCSI diskov omogoča takšne nastavitve, da ga je mogoče priključiti na obstoječi računalnik.

Za pripravo rezervnega diska je treba glede na specifikacije poiskati ustrezne še dobavljive diske. Te diske se nato formatira v Unixu podobnem formatu. Zadnja stopnja pa je presnemavanje precej nepoznanega operacijskega sistema pSOS z disket na disk in zagon programa z novega diska. Diske še vedno lahko dobavi tudi proizvajalec iz Anglije, vendar je njihova cena astronomska.

Tokrat smo pripravili že tretji rezervni disk za računalnika na profilomeru in X-ray-u.

Popravila osnovnih plošč v podjetju 3BM Jesenice

Pred kratkim smo se v podjetju 3BM d.o.o. Jesenice odločili za popravilo osnovnih plošč osebnih računalnikov. Do odločitve so nas pripeljale potrebe uporabnikov. V zadnjem času se je namreč močno povečalo število okvar, pri katerih se računalnik sam izklaplja ali ponovno zaganja. Razloga za te okvare sta v glavnem dva: virusi in okvare osnovnih plošč.

Osnovne plošče osebnih računalnikov se največ kvarijo zaradi vgrajenih slabih komponent, predvsem elektrolitskih kondenzatorjev. To se dogaja pri nekaterih zelo znanih proizvajalcih, ki so v Sloveniji prodali na tisoče računalnikov. Uporabnikom, ki imajo računalnike še v garanciji, plošče zamenja proizvajalec.

Okvara osnovne plošče sama po sebi niti ne bi predstavljala tako velikega stroška. Zaradi hitrega razvoja osebnih računalnikov pa mnogih osnovnih plošč ni mogoče več kupiti. V tem primeru je treba zamenjati tudi mikroprocesor in pomnilnik. Takrat je popravilo komaj kaj cenejše od novega računalnika.

Po menjavi osnovne plošče je pri novejših operacijskih sistemih Windows (2000 in XP) treba ponovno naložiti operacijski sistem in vse ostale programe. To predstavlja mnogo dodatnega dela za informatike in stroškov za uporabnike.

Zaradi problemov, s katerimi so se naši serviserji srečali pri svojih strankah, smo se v podjetju odločili za popravila osnovnih plošč. Za takšna popravila smo usposobljeni, saj servisiramo tudi drugo elektronsko opremo. Razpolagamo z ustrezno opremo, instrumenti in rezervnimi deli.

Z novo dejavnostjo podjetje 3BM d.o.o. Jesenice svojim strankam znižuje stroške popravil in jim pomaga rešiti mnoge druge spremljajoče probleme. Storitev nudimo tako končnim uporabnikom kot računalniškim servisom, ki za takšno delo sami niso usposobljeni ali opremljeni.

Popravilo frekvenčnega pretvornika za Alples Železniki

3BM Jesenice sodeluje z enim največjih slovenskih proizvajalcev pohištva Alples že od leta 1997. V tem podjetju popravljamo najrazličnejše stroje za obdelavo lesa: CNC reskarje, stroje za razrez, mozničake, nakladalke in razkladalke. Odpravljamo tudi okvare na računalniško vodenih viličarjih in drugi opremi.

Vzdrževalci v Alplesu imajo sicer v svojih vrstah zelo dobre elektronike. Ti večino napak odpravijo sami. Zamenjane module pošiljajo k nam v popravilo. Med temi moduli je največ frekvenčnih pretvornikov in drugih regulatorjev za hitrost motorjev in temperature. Poleg tega za to podjetje popravljamo različne vhodno–izhodne module, procesne enote, LCD displaye, pretvornike signalov in drugo opremo.

V Alplesu smo v preteklem letu izvedli tudi večji obseg preventivnega vzdrževanja. Naredili smo kopije integriranih vezij s programi in diskov v procesnih računalnikih. Ta investicija se je že obrestovala. Okvara enega takega integriranega vezja je v preteklosti lahko povzročila dva tedna zastoja proizvodnje. Tokrat so vezje lahko zamenjali vzdrževalci sami v eni uri, pri nas pa smo izdelali nove kopije integriranih vezij.

Zaradi velike povezanosti proizvodnje različnih delov pohištva so zastoji proizvodnje v tem podjetju zelo problematični in dragi. Serviserji moramo biti v primeru okvar v nekaj urah pri stranki. Prav tako pomembno pa je, da smo sposobni napako odkriti in popraviti v čim krajšem času.

Tokrat smo dobili v popravilo frekvenčni pretvornik za CNC reskar. Napaka na merilnem delu pretvornika je bila precej skrita. Kljub temu, da nimamo električnih načrtov pretvornika, smo okvaro v nekaj dneh popravili. V tem času je CNC stroj delal s 75% -no zmogljivostjo.

Dolgoletno sodelovanje med podjetji LIP Bled in 3BM Jesenice

Čeprav so večina naših strank mala podjetja, samostojni podjetniki in fizične osebe, med njimi najdemo tudi nekaj velikih podjetij. Eno takih je LIP Bled.

S podjetjem LIP Bled smo začeli delati že leta 1992. Po letu 1995 se naše sodelovanje samo še poglablja. 3BM je za LIP eden od dobaviteljev računalniške opreme. Poleg tega za njih popravljamo najrazličnejšo računalniško opremo: tiskalnike, monitorje, telefakse, osebne in prenosne računalnike. Nekateri problemi so zelo zahtevni, kot recimo reševanje podatkov s pokvarjenega diska.

V podjetju LIP Bled smo rešili tudi kar nekaj problemov v proizvodnji. V tovarni v Bohinju smo pred leti odpravili okvaro na CNC reskarju in pred kratkim popravili frekvenčni pretvornik. V tovarni na Rečici smo popravljali najrazličnejšo opremo, od procesnega računalnika in žage do programirljivih kontrolerjev, različnih modulov in povezav strojev z računalnikom.