Skrb za prenosni računalnik

Pri uporabi prenosnih računalnikov lahko sami preprečimo določene okvare, zato bodimo pozorni na nekatere napake.

Zelo pogoste so okvare prenosnikov zaradi politja s pijačo. Skodelica kave, kozarec soka ali vode ne sodijo k prenosnemu računalniku. Tekočina se lahko nehote polije po tipkovnici. Zaradi tega tipkovnica popolnoma odpove ali pa ne primejo nekatere tipke. Pri nekaterih starejših računalnikih vam žal tudi  računalniški servis ne bo mogel tipkovnice popraviti ali zamenjati. Pogosto tekočina prodre tudi v sam prenosnik in povzroči težje okvare osnovne plošče. Še posebej sokovi in alkoholne pijače so tako agresivni, da tudi popravilo osnovne plošče ni možno. Zato držimo tekočino vedno dovolj proč od prenosnega računalnika!

Pogosto so okvare posledica mehanskih udarcev. Zaradi teh mora računalniški servis mnogim prenosnim računalnikom zamenjati ekran. Ekran lahko poči zaradi udarca, padca ali če pod njim pozabimo kakšen predmet, ko računalnik zapiramo. Zato bodimo pozorni na takšne malenkosti, ker je menjava ekrana precejšnji strošek.

Tudi disk se lahko pokvari zaradi padca, udarca ali tresljajev. Pri okvari diska je najhujša posledica poleg stroška za zamenjavo diska izguba vseh podatkov na disku. Njihovo reševanje je zelo drago, če nam podatki res veliko pomenijo. Novejši prenosniki imajo na srečo SSD diske namesto mehanskih. SSD diski niso občutljivi na tresljaje.

Kadar prenosni računalnik uporabljamo na deki, postelji ali debelejšem prtu, tudi to lahko povzroči okvaro. Tkanina zapre reže za dovod hladilnega zraka. Pregrevati se začne procesor in ostale komponente. Računalnik se najprej upočasni, potem pa lahko odpovejo čipi na matični plošči. Popravilo plošče v računalniškem servisu lahko traja kar nekaj časa in je precej drago.

Uporabniki prenosnih računalnikov večkrat sami povzročijo še eno napako. Na računalnik se pogosto avtomatsko nalagajo posodobitve Windows 10. Te lahko trajajo od nekaj minut do tri ure. Odvisno je od hitrosti računalnika in od vrste posodobitve. Med nalaganjem posodobitev običajno krožijo pikice na ekranu, ali pa nas prenosnik opozarja na posodabljanje. Včasih pa ekran postane črn ali je na njem samo puščica. Izklapljanje računalnika ima v takšnih primerih pogosto za posledico sesutje Windows. V računalniškem servisu nam morajo obnoviti zagon operacijskega sistema. Zato bodite potrpežljivi ob nalaganju posodobitev.