Varnostno kopiranje podatkov

Večina uporabnikov osebnih računalnikov ima na računalnikih shranjene pomembne podatke, dokumente, slike. Marsikdo se ne zaveda, kako hitro se ti podatki lahko izgubijo. Okvare diskov, virusi ali kakšne drugo okoliščine so pogosto razlog za izgubo podatkov.

Še domači uporabniki so pogosto obupani, ko izgubijo neponovljive fotografije z različnih družinskih praznovanj. Še mnogo več so vredni podatki na poslovnih računalnikih. Marsikdo je po okvari diska pripravljen plačati nekaj tisoč EUR, da lahko dobi nazaj vsaj en del podatkov. Takim nezaželjenim situacijam pa se lahko izognemo s sorazmerno majhno investicijo.

Priporočljivo je varovanje podatkov v več stopnjah:

  1. Vgradnja dodatnega diska, na katerega se skopira operacijski sistem in vsi programi. To nam prihrani precej časa in stroškov, če nam okvara ali virus onemogoči delovanje računalnika. Windows in programe je mogoče v zelo kratkem času skopirati nazaj na glavni disk. Ker pa se na vseh računalnikih dogajajo spremembe, instalirajo nadgradnje in novi programi, svetujemo, da se vsaj enkrat letno ponovno izdela kopija celotnega diska.
  2. Še bolj kot programi je pomembno, da imamo arhivirane podatke. Dnevno kopiramo podatke na vgrajeni dodatni trdi disk. Na ta način so podatki zavarovani za primer okvare diskov ali nekaterih virusov. To arhiviranje je lahko avtomatsko.
  3. Ker so v zadnjih letih zelo aktivni cryptovirusi, smo dodali tretjo stopnjo. Cryptovirusi lahko zakodirajo vse dokumente in slike na vseh diskih v računalniku. Tako nam zakodirajo tudi kopije podatkov. Varnostno kopiranje podatkov zato izvajamo na zunanji disk. Ta disk mora imeti stikalo za vklop. Tako je disk vklopljen samo med arhiviranjem podatkov, potem pa ga takoj izključimo. Disk tako v primeru okužbe s cryptovirusom zanj ni dosegljiv. Na zunanje diske arhiviramo podatke mesečno, tedensko ali vsakih nekaj dni.

Pri vseh treh oblikah varovanja podatkov je zelo pomembno, da arhiviranje opravljamo redno, ker nam bodo drugače ob izgubi podatkov na voljo samo stare različice.

Omenili bi še arhiviranje fotografij. To je nekoliko bolj specifično, saj bi zaradi velike količine podatkov vsakokratno kopiranje vseh fotografij zahtevalo več ur ali celo več dni časa. Za varnostno kopiranje fotografij pri nas uporabljamo program AllwaySync. Program vedno pregleda delovni in rezervni disk. Slike, ki se od zadnjega arhiviranja niso spremenile, program ohrani. Slike, ki so bile na delovnem disku pobrisane, program po opozorilu pobriše tudi z rezervnega diska. Slike, ki smo jih dodali, program skopira tudi na rezervni disk. Arhiviranje je tako stalno ažurirano v precej krajšem času. Arhiviranje s programom AllwaySync je možno na vgrajeni ali zunanji disk.