Skrb za računalnik

Računalniki so nam mnogim uporabnikom pridni vsakodnevni pomočniki. Dolga leta nam lahko zvesto služijo. Pri tem pa zahtevajo tudi malo naše pozornosti in pazljivosti. Večji poudarek v članku bo namenjen prenosnim računalnikom, ker jih v zadnjem času uporabljamo več kot namizne.

Kakšno pazljivost torej zahtevajo prenosni računalniki? Predvsem ti računalniki niso namenjeni padanju, udarcem in drugim mehanskim pritiskom. Ob padcih pogosto poči zaslon. To se lahko zgodi tudi, če prenosnik potlačimo v prenapolnjen kovček. Lahko se polomijo tudi kakšni deli ohišja. To ima lahko za posledico kakšne poznejše okvare računalnika. Zato odsvetujemo kakršnokoli grobo ravnanje s tem občutljivim pomočnikom.

Med delovanjem računalnika se lahko že pri spuščanju na mizo z višine 1 cm pokvari trdi disk, mi pa ostanemo brez podatkov in slik. Namizni računalniki so zaradi svoje velikosti manj podvrženi takim okvaram.

Druga težava, s katero se največkrat srečamo pri prenosnikih, je pregrevanje. V ventilatorju, ozkih zračnih kanalih in režah se nabira prah. Temperatura procesorja in drugih elektronskih komponent se povečuje, ventilator se hitreje suče in ropota. Delovanje računalnika se v tem primeru upočasni. Vse to so znaki, da je računalnik potreben čiščenja.

Čiščenje računalnika pa ne pomeni, da ga samo malo spihamo z zrakom. Ob tem se prah še bolj stisne na nedostopnih mestih in ovira hlajenje. Računalnik je treba podreti, očistiti prah iz kanalov in ventilatorja in zamenjati hladilno pasto na procesorju. Samo na tak način bomo omogočili računalniku zadostno hlajenje.

Čiščenje računalnika je običajno opravljeno v enem dnevu, po predhodnem dogovoru lahko tudi v dveh urah. Čiščenje prenosnika priporočamo nekje na dve do tri leta, vsekakor pa takrat, ko računalnik postane glasnejši in počasnejši. Če se računalnik ustavlja ali izklaplja, je situacija že kritična. Samo takojšnje čiščenje prepreči hujše okvare na osnovni plošči.

Tretja nevarnost, ki grozi računalnikom, so virusi. Nezaščiteni ali slabo zaščiteni računalniki so pogosto žrtev okužb z virusi. Pri takih računalnikih prenehajo delovati nekateri programi, internet, lahko se čudno obnašajo ali sploh ne pridejo v Windows. V najslabšem primeru nam virus lahko zakodira vse podatke, dokumente in slike.

Najboljša zaščite pred virusi je dober protivirusni program. Brezplačni programi, tudi Microsoftov Windows Defender, zadoščajo za nezahtevne uporabnike. Vsem, ki veliko uporabljajo internet in elektronsko pošto, pa svetujemo plačljive protivirusne programe. Te je treba vsako leto obnoviti. Je pa to najbolj zanesljiva zaščita pred računalniškimi virusi. Žal pa se za to možnost najpogosteje odločajo tisti uporabniki, ki so že bili žrtve virusov.

Če sumimo, da je naš računalnik okužen z virusi, je te treba pobrisati in popraviti morebitne napake v Windows ali drugih programih. To v veliki večini okužb v celoti obnovi delovanje računalnika. Nesmiselno je takojšnje formatiranje diska in ponovno nalaganje vseh programov, saj ob tem izgubimo tudi podatke. Priporočljivo je, da se preventivni protivirusni program izvede hkrati s čiščenjem računalnika.

Tako v primeru okvar računalnikov kot v primeru okužb računalnikov obstaja precejšnja možnost, da tudi izgubimo podatke, dokumente, slike. Edina zaščita pred izgubo je redno varnostno arhiviranje podatkov na zunanje diske. Pri tem si lahko pomagamo z nekaterimi brezplačnimi ali plačljivimi programi. Izbor vrste arhiviranja pa je predvsem odvisen od vrste podatkov, ki jih imamo.

Naj za konec samo ponovim priporočila vsem, ki želite, da vam bodo računalniki dolgo in dobro služili:
– z njimi ravnajte skrbno,
– redno poskrbite za čiščenje računalnikov,
– zagotovite si dobro protivirusno zaščito,
– poskrbite za redno arhiviranje podatkov.