Epidemija virusov Cryptolocker

Virusi, njihovo odstranjevanje in zaščita pred njimi so stalnica že skoraj odkar obstajajo osebni računalniki. Vrste virusov, njihovo pojavljanje in posledice pa se pogosto spreminjajo.

V prejšnjem tednu smo imeli opravka kar s tremi strankami, ki jim je virus zakodiral vse dokumente. Zato se nam zdi pomembno, da stranke obvestimo o posledicah teh virusov in o možnostih zaščite pred virusom.

Virusi tipa Cryptolocker se večinoma prenašajo s priponkami elektronskih pošt ali sporočil na Facebooku. Priponke imajo ponavadi končnico .ZIP. Sporočila se razpošljejo z okuženega računalnika. Če nam sporočilo pošilja sorodnik ali dober znanec, večkrat brez pomisleka kliknemo na priponko in s tem okužimo računalnik.

Virus po okužbi v nekaj urah zakodira vse Word in Excel dokumente (tipov DOC, DOCX, XLS, XLSX), slike (JPG), arhivske datoteke (ZIP), certifikate in druge dokumente. Ko svoje delo konča, nas obvesti, da so dokumenti zakodirani in od nas zahteva 500 $ v nekaj dneh za odkodiranje. Po izteku tega časa se znesek odkupnine še poveča.

Če dokumentov nimamo arhiviranih, potem smo pripravljeni plačat odkupnino, pa še dodatne stroške za opravljeno delo pri plačilu preko interneta, pošiljanju kriptiranih dokumentov in ponovnem nameščanju očiščenih. Seveda pa je bolje, da se vsem tem težavam izognemo.

In kako se izognemo okužbi z virusi? Najpomembnejši dejavniki so, da:

  1. Uporabljamo zanesljiv protivirusni program.
  2. Ne klikamo priponk v sporočilih, še posebej, če so te tipa ZIP ali EXE, tudi, če jih dobimo od ljudi, na katere se lahko zanesemo.
  3. Redno arhiviramo vse dokumente, slike in druge datoteke s podatki na zunanji disk, ki ni stalno priključen na računalnik ampak  ga priklapljamo samo za potrebe arhiviranja.

Za pomoč pri zaščiti ali reševanju podatkov se seveda lahko obrnete na nas.