Popravila prenosnikov na čip nivoju

Ob vse širši uporabi prenosnih računalnikov se močno povečuje število okvar na teh računalnikih. Popravilo okvar na prenosnih in tabličnih računalnikih je veliko bolj zahtevno, kot popravilo namiznih računalnikov. Popravil namiznih računalnikov se lotevajo že številni srednješolci. Čisto drugače pa je s popravili prenosnikov.

Že samo razstavljanje prenosnega računalnika zahteva veliko znanja in izkušenj. Vendar, to je šele začetek. Pri namiznih računalnikih je mogoče zamenjati posamezne dele – plošče, ki se jih da kupiti po dostopnih cenah. Pri prenosnikih je skoraj vsa “pamet” na dveh modulih: osnovni plošči in LCD zaslonu (display-u). Tretja možnost, ki se pojavlja redkeje in je edina še dostopna amaterjem, je menjava diska.

Osnovna diagnostika – okvara plošče ali zaslona je dokaj enostavna na osnovi simptomov. Problem pa je v tem, da sta osnovna plošča in zaslon v večini primerov tako draga, da se ju ne splača menjati, saj so stroški popravila že zelo blizu cenam novih prenosnih računalnikov. Večina servisov prenosnih računalnikov, tako pooblaščenih kot drugih pa več kot zamenjave plošče ni sposobna narediti.

V našem podjetju že več let popravljamo osnovne plošče prenosnih in osebnih računalnikov. Popravila plošč na “čip nivoju” so mnogo zahtevnejša. Za ta popravila je potrebnega veliko več znanja in izkušenj, pa tudi opreme, s katero je mogoče ugotoviti napako in menjati SMD komponente. Zaradi tega nas je v Sloveniji le nekaj servisov, ki se ukvarjamo s temi popravili.

Kakšne so prednosti servisa na čip nivoju za uporabnike. Predvsem je tako popravilo običajno občutno cenejše, kot menjava plošče. Seveda so stroški odvisni od same napake. Stranka sicer plača pregled računalnika, na osnovi katerega ocenimo stroške popravila. Potem pa se lahko sama odloči, ali računalnik popravimo ali ne.