Popravila frekvenčnih pretvornikov Simodrive, Masterdrive in Micromaster

Frekvenčni pretvorniki in servo regulatorji so v današnjih časih najpomembnejši moduli za krmiljenje elektromotorjev v vseh industrijskih napravah, linijah, pogonih. Vsak CNC stroj ima vgrajene frekvenčne pretvornike za vse osi in za pogon vretena.

Frekvenčni pretvorniki so kot močnostni izvršilni elementi tudi zelo obremenjeni. Zato se na njih poleg napajalnikov pojavljajo najpogostejše okvare. Okvare so lahko posledica obremenitve, okvar na motorju ali na kabelskih povezavah, prenapetostnih špic iz omrežja ali staranja.

Okvare na frekvenčnih pretvorniki so pogosto kar hude. Poleg močnostnih IGBT modulov, ki ob okvarah običajno prebijejo, je ponavadi poškodovan tudi del krmilnega vezja. Popravilo okvar tako predstavlja kar velik strošek. Alternativna zamenjava s kakšnim novejšim in cenejšim frekvenčnim pretvornikom pa tudi ni vedno mogoča in poceni, saj so frekvenčni pretvorniki običajno tesno povezani z računalnikom, ki jim pošilja ukaze in delovanje nadzira.

V našem podjetju 3BM d.o.o. Jesenice smo si ob večletnem servisiranju frekvenčnih pretvornikov nabrali kar nekaj dragocenih izkušenj. Še posebno pogosto dobimo v popravilo Siemens Simodrive L/T, E/R, Masterdrive, Micromaster in ostale module. Ti sistemi so malo starejšega datuma. Čeprav delujejo dokaj zanesljivo, se tudi na njih pojavljajo okvare.

Izkušnje nam omogočajo, da popravimo module z manjšimi stroški in v krajšem času kot sam proizvajalec. Še pomembnejše je, da lahko s cenovno zelo ugodnim preventivnim pregledom odkrijemo in preprečimo hujše okvare modulov. Na tak način smo v številnih podjetjih zmanjšali število okvar za več kot polovico.

Strankam svetujemo, da so pozorne že na prve znake morebitnih okvar. To so težave ob zagonu po nekajurnem izklopu in napake, ki potem same izginejo.

Seveda popravljamo tudi novejše Siemens regulatorje, kot so Sinamics, ter frekvenčne in servo regulatorje drugih znamk.