Arhiviranje in zaščita podatkov

Večina uporabnikov osebnih računalnikov ima na računalnikih shranjene tudi pomembne podatke, dokumente, slike. Marsikdo se ne zaveda, kako hitro se ti podatki lahko izgubijo. Okvare diskov, virusi ali kakšne drugo okoliščine so pogosto razlog za izgubo podatkov.

Še domači uporabniki so pogosto obupani, ko izgubijo za nekaj let neponovljivih slik z različnih družinskih praznovanj. Še veliko več so vredni podatki na poslovnih računalnikih. Marsikdo je po okvari diska pripravljen plačati nekaj tisoč EUR, da lahko dobi nazaj vsaj del podatkov.

Takim nezaželjenim situacijam pa se je mogoče izogniti s sorazmerno majhno investicijo. V računalnik je treba vgraditi dodatni disk, na katerega se shranjujejo kopije vseh podatkov. Poleg tega potrebujemo program, ki podatke shranjuje. V podjetjih, kjer imajo več računalnikov povezanih v mrežo, je možno z enim diskom in enim programom arhivirati podatke z več računalnikov.

Tako smo pripravili posebno ponudbo za zaščito podatkov. Stroški izdelave zaščite za en računalnik so naslednji:

  • Dodatni trdi disk 500 GB 117,60 €

  • Program za arhiviranje podatkov Ghost 96,00 €

  • Kopiranje celotnega diska in nastavitev vsakodnevnega arhiviranja podatkov 90,00 €.

Pri manjših računalniških mrežah so stroški materiala enaki, potrebnega pa je več dela za postavitev sistema.

Naša zaščita podatkov zajema začetno kopiranje celotnega diska. V primeru okvare nam to omogoča, da hitro vzpostavimo stanje programov na dan izdelave kopije. Ni nam treba ponovno nalagati Windows in ostalih programov, pa tudi podatki so že na računalniku. Vsakodnevno arhiviranje podatkov pa omogoča, da se podatki ves čas sproti dopolnjujejo. Nove kopije podatkov omogočajo, da se tudi podatki hitro povrnejo v obliko na dan pred okvaro.

Ker pa se na vseh računalnikih dogajajo spremembe, instalirajo novi programi, svetujemo, da se vsaj na pol leta ponovno izdela kopija celotnega diska.