Prenosnik ali namizni računalnik?

To je vprašanje, ki si ga zastavlja večina kupcev novih računalnikov. Žal imajo tako prenosniki kot namizni računalniki svoje prednosti in slabosti. Če uporabnik te pozna, se laže odloči, kateri računalnik je zanj primernejši.

Včasih je bila cena tisti, glavni dejavnik na osnovi katerega so se uporabniki odločali. Cene prenosnikov pa so se v zadnjem času že tako znižale, da poceni prenosnik dobiš približno za enako denarja, kot poceni namizni računalnik z monitorjem in tipkovnico. Na osnovi česa se torej odločiti?

Pa si poglejmo najprej prednosti prenosnih računalnikov. Prvo in največjo prednost pove že samo ime. So prenosljivi. Za vse, ki uporabljajo računalnik na dveh mestih ali na terenu, so prenosniki edina možna izbira. Če delamo z njim v službi, potem pa še doma, če ga rabi študent v Ljubljani in čez vikend doma, lahko to počne samo s prenosnim računalnikom. Serviser ali prodajalec, ki uporablja računalnik pri strankah, mora prav tako kupiti prenosnik.

Druga prednost prenosnih računalnikov so majhne dimenzije. Te so pomembne za vse, ki živijo v majhnih stanovanjih ali pa že imajo en močen namizni računalnik. Tem lahko prenosnik reši prostorsko stisko. Vendar pa se mora uporabnik soočiti pri tem tudi s slabostmi prenosnega računalnika.

Tudi namizni računalniki imajo svoje prednosti. Prva je zagotovovelikost ekrana. Večina prenosnih računalnikov ima ekran velikosti 15 palcev. Prenosniki s 17 palčnim ekranom so že tako veliki in težki, da si komaj zaslužijo ime prenosniki. Namiznih računalnikov nihče več ne kupi s 15 palčnim ekranom. Ekrani pri namiznih računalnikih so najmanj 17 palčni. Zaradi nizke cene 19 palčnih ekranov se ti vse pogosteje uporabljajo. Seveda lahko tudi na prenosni računalnik priključimo dodatni večji monitor. Ampak to nam povečuje stroške in jemlje dragoceni prostor na mizi.

Druga prednost namiznih računalnikov je velikost diska. Namiznega računalnika z diskom, manjšim od 80 GB sploh ni mogoče kupiti. Prenosniki imajo velikost diskov od 40 do 100 GB. Tisti z večjim diskom so tudi občutno dražji. Priklop zunanjega diska upočasnjuje prenos podatkov. Hkrati zmanjšuje prenosljivost, saj moramo zraven prenašati še dodatni disk. Za uporabnike, ki bodo na disk shranjevali večje količine digitalnih fotografij, filmov ali drugih podatkov je zagotovo bolje, da si kupijo namizni računalnik z 200 ali 300 GB velikim diskom.

Tipkovnica. Tipkovnice namiznih računalnikov so večje, udobnejše, imajo numerični del in normalno razporeditev tipk. Za dolgotrajno tipkanje ali vnašanje računovodskih podatkov je tipkovnica prenosnika vse prej kot primerna. Seveda lahko tudi na prenosnik priključimo nekatere tipkovnice normalne velikosti. Vendar nam tudi to jemlje prostor na mizi.

Zmogljivost računalnika. Povprečni uporabnik bo to prednost namiznih računalnikov še najmanj opazil. Zmogljivosti prenosnikov z enakim procesorjem so vedno manjše od zmogljivosti namiznih računalnikov. Razloga za to sta dva: stisnjena konfiguracija komponent zaradi manjše velikosti in varčevanje z energijo pri delovanju na baterije. Prav tako lastniki prenosnikov nimajo na izbiro toliko močnih grafičnih kartic za igranje iger, kot jih imajo na namiznih računalnikih.

Stroški vzdrževanja namiznih računalnikov so običajno precej nižji od stroškov vzdrževanja prenosnikov. Večina okvar prenosnikov je na zelo kompleksnih in dragih osnovnih ploščah ali displayih. Teh pooblaščeni servisi nikjer ne popravljajo, ampak jih samo zamenjajo. Cena novih plošč in displayev je pogosto tako visoka, da si uporabnik raje kupi nov prenosnik. Če se to zgodi že po enem letu po izteku garancije, je to zagotovo nezaželen strošek.

Naše podjetje je sicer eno redkih, ki osnovne plošče in displaye tudi popravlja, vendar so stroški popravila občutno višji od nove plošče pri namiznih računalnikih. Uspešnost popravila osnovnih plošč pri prenosnikih pa je nekje okoli 70%.

Tako lahko zanesljivo rečemo, da moramo pri prenosnikih ob okvarah računati na občutno večje stroške popravila kot pri namiznih računalnikih.

Kaj torej svetujemo? Uporabniki, ki resnično potrebujejo prenosljivost prenosnih računalnikov se bodo brez dvoma še vnaprej odločali za prenosne računalnike. Vsi ostali, pri katerih prenosljivost ni pogoj, naj pa razmislijo, če jim ne bo nov namizni računalnik bolje in dlje časa služil kot pa prenosni računalnik.