Popravilo reskarja v Jelovici Škofja Loka

Iz podjetja Jelovica Škofja Loka so nas tokrat poklicali prvič Pokvaril se jim je večfunkcijski reskar na liniji za izdelavo vratnih podbojev. Ker je to ključni stroj v liniji, je stala cela linija. Nemški dobavitelj linije je v stečaju, zato od njega niso mogli dobiti pomoči. Za naše storitve jim je povedala naša stalna stranka.

Reskar opravlja res zahtevna opravila. V celoti mora obdelati del podboja, v katerega se kasneje namesti ključavnica. Delo je končano zelo hitro, prej kot v eni minuti.

Do okvare je prišlo med jutranjim zagonom stroja. Računalnik je javljal čudne napake, stroj pa se ni nikamor premaknil.

Ob pregledu stroja – elektronskih modulov, povezav in senzorjev smo ugotovili, da manjka en programski modul za nadzor stroja. Na reskar smo priključili osebni računalnik, v katerega je proizvajalec na srečo shranil varnostno kopijo programov. Z manjšimi težavami zaradi pomanjkljive dokumentacije smo uspeli varnostno kopijo programa prenesti na stroj.

Po uspešnem zagonu je stroj nekaj dni deloval, potem pa smo naredili varnostno kopijo podatkov še na CD medije. Preventivno smo tudi zamenjali baterije za vzdrževanje programov in podatkov.

K hitri rešitvi problema so tudi v tem primeru veliko prispevali vzdrževalci Jelovice, ki stroj dobro poznajo in so bili v popravilo ves čas aktivno vključeni.