Popravilo računalnika za nadzor elektronskega mikroskopa v Acroni Jesenice

Podjetje Acroni ima številčne in dobro usposobljene ekipe vzdrževalcev za različna področja, poslovne in procesne informatike. Ti odpravijo večino napak na opremi tako v proizvodnji kot v laboratorijih in drugih spremljajočih dejavnostih. Zunanjim serviserjem tako ostanejo le težko rešljivi problemi.

V podjetju Acroni Jesenice za analizo materiala med drugim uporabljajo elektronski mikroskop. Tega nadzoruje industrijski računalnik strežniškega tipa. Računalnik se v oktobru 2004 ni hotel več zagnati. Vzdrževalcem in informatikom Acronija po daljših prizadevanjih računalnika ni uspelo oživiti, zato so se začeli dogovori o obisku pooblaščenega serviserja s Poljske. Pooblaščeni servis pa ni bil pripravljen oceniti dolžino servisa in s tem povezanih stroškov. Poleg tega bi bilo treba na serviserja čakati dva tedna. Takrat je pomoč ponudilo naše podjetje.

Servis računalnika je bil zelo zahteven iz več razlogov. Zahtevnejše je že samo nalaganje operacijskega sistema Windows na strežniške računalnike. Delo je dodatno oteženo, če je računalnik star že nekaj let, in če dobavitelj ni zagotovil vseh potrebnih programskih orodij. V tem primeru pa je bilo treba obdržati tudi vse nadgrajene verzije uporabniških programov, podatke opravljenih analiz na instrumentu in nastavitve oz. kalibracije elektronskega mikroskopa. Že samo izguba kalibracijskih podatkov bi pomenila obvezen obisk serviserja iz tujine.

Serviserjem podjetja 3BM je v nekaj dneh uspelo zagnati industrijski računalnik in ponovno vzpostaviti delovanje elektronskega mikroskopa. Pri tem so bili ohranjeni vsi programi, podatki in nastavitve.