Popravilo industrijskega računalnika Agencije za telekomunikacije

V Agenciji za telekomunikacije Republike Slovenije uporabljajo industrijske računalnike za nadzor instrumentov. Čeprav so industrijski računalniki že načrtovani tako, da so čim bolj zaščiteni proti okvaram, se tudi ti včasih pokvarijo.

Industrijski računalniki se od navadnih osebnih računalnikov razlikujejo že na prvi pogled. Vgrajeni so v tako ohišje, da se jih lahko pritrdi v železne omare skupaj z drugo krmilno elektroniko. Med delovanjem tudi slišimo njihovo drugačnost. V industrijskih računalnikih namreč številni ventilatorji skupaj s filtri preprečujejo pregrevanje elektronskih komponent ter vdor prašnih in drugih delcev. Zaradi tega je njihovo delovanje mnogo bolj glasno. Velike razlike so tudi v obliki in funkcionalnosti vgrajenih komponent. Industrijski računalniki so lahko tudi desetkrat dražji od osebnih računalnikov.

Zaradi razlik med osebnimi in industrijskimi računalniki je slednje tudi veliko teže popravljati. Komponente so nekajkrat dražje, po nekaj letih pa jih ni mogoče več kupiti. Žal tudi novejše komponente običajno ne ustrezajo tako zaradi oblike kot zaradi kompatibilnosti z vgrajenimi programi. V popravilo industrijskih računalnikov je tako smiselno vložiti mnogo več denarja kot v popravilo osebnih računalnikov.

Popravilo industrijskih računalnikov je tudi mnogo bolj zahtevno od popravila osebnih. Medtem, ko v osebnih računalnikih že nekateri osnovnošolci zamenjajo pokvarjeno ploščo, je v industrijskih treba najti pokvarjeno integrirano vezje, upor ali slab spoj. To zahteva veliko več znanja in izkušenj. Kljub številnim servisom računalniške opreme je za popravilo plošč usposobljenih le malo podjetij v Sloveniji.

V Agenciji za telekomunikacije Republike Slovenije so v časopisih prebrali, da v našem podjetju popravljamo tudi osnovne plošče računalnikov. Tako so nam v oktobru pripeljali v popravilo industrijski računalnik, ki jim ga drugi servisi niso uspeli popraviti. Po mnogih urah vloženega truda smo našli in popravili slab spoj na osnovni plošči. Računalnik, ki je bil prej popolnoma mrtev, se sedaj spet normalno zažene. Tudi različni testi so potrdili pravilnost delovanja.