V popravilo vse več prenosnikov iz cele Slovenije

Prenosni računalniki na marsikateri delovni mizi izpodrivajo namizne računalnike, saj po zmogljivostih le malo zaostajajo za njimi. Velike razlike med enimi in drugimi pa nastopajo pri servisu. Namizne računalnike danes popravlja že vsak »mulc«. To ni nič nenavadno, saj je na voljo dovolj cenenih kompatibilnih komponent. Z njihovo zamenjavo je računalnik pogosto popravljen.

Čisto drugačna je situacija pri prenosnih računalnikih. Ti so sestavljeni iz dveh glavnih delov, osnovne plošče in displaya. Ta dva nista zamenljiva niti med modeli istega proizvajalca. Cena enega od teh dveh delov je v primeru zamenjave tako visoka, da je popravilo komaj kaj cenejše od novega prenosnika z boljšimi zmogljivostmi. Edini komponenti, ki ju lahko menjamo med različnimi prenosnimi računalniki sta disk in RAM moduli. Pa še za zamenjavo teh je pogosto potrebnega kar nekaj občutka in znanja mehanike.

Zaradi vse širše uporabe prenosnih računalnikov se veča tudi število okvar. Poleg tega imajo prenosni računalniki še nekaj šibkih točk: slabše hlajenje zaradi majhnih dimenzij, podvrženost mehanskim poškodbam zaradi prenosljivosti, občutljivost na tekočine.

Uporabniki, ki se jim pokvari prenosni računalnik, tega običajno odnesejo v pooblaščen servis. Tam jih pogosto čaka neljubo presenečenje – predračun za popravilo v višini 200 do 300 tisoč tolarjev. Ker rezervne plošče ali displaya ponavadi ni na zalogi, je tudi rok popravila en mesec ali še več. Takim uporabnikom ostaneta na voljo dve možnosti: nakup novega prenosnika ali iskanje servisa, ki je usposobljen za popravilo plošč v prenosnih računalnikih.

V našem podjetju smo že pred leti začeli s prvimi popravili prenosnih računalnikov. Pri tem uporabljamo znanje, ki smo si ga pridobili pri servisu elektronike v industriji. Za popravila je potrebna posebna oprema za menjavo zelo majhnih SMD elektronskih elementov. Nekaj teh elementov imamo tudi na zalogi.

Že za razstavljanje in sestavljanje prenosnega računalnika je potrebnih kar nekaj ur dela. Še teže je najti okvaro na tiskanem vezju. Noben proizvajalec namreč ne da načrtov za prenosne računalnike. Kljub temu je večina naših servisnih posegov uspešnih.

Stranke so zadovoljne, saj običajno že v nekaj dnevih dobijo popravljen prenosnik. Stroški popravila so 50 do 80% nižji, kot če bi pooblaščen servis menjal ploščo. Kolikor nam je znano, smo zaenkrat v Sloveniji edini servis, ki popravlja osnovne plošče in displaye prenosnih računalnikov. Tako smo začeli dobivati naročila za popravila tudi iz precej oddaljenih krajev države.